Aktuelno iz kulture

Čiji je Imanuel Kant: Nemačka i Rusija se spore oko porekla čuvenog filozofa

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2024

-

09:19

Čiji je Imanuel Kant: Nemačka i Rusija se spore oko porekla čuvenog filozofa
Wikipedia/Javno vlasništvo - Copyright Wikipedia/Javno vlasništvo

veličina teksta

Aa Aa

Uoči 300. godišnjice rođenja čuvenog nemačkog filozofa Imanuela Kanta, između Nemačke i Rusije rasplamsao se geopolitičkiu spor oko njegovog imena, nakon što je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov, govoreći na kongresu "Svetski koncept filozofije", rekao da je Imanuel Kant "ruski trofej".

Filozof je rođen i ceo život je živeo u Kenigsbergu, koji je nakon ulaska u sastav Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike (RSFSR) 1945. godine, postao poznat kao Kalinjingrad. 
Njegov grob se i danas nalazi u ovom gradu.

"Kant je za nas naš ruski trofej, kao i sve što vidite u Kalinjingradskoj oblasti, a svaki revnosni vlasnik mora da shvati šta je nasledio... Sada smo u centru moćnog kognitivnog rata, gde delimično naš neprijatelj pokušava da se sakrije iza nasleđa Kanta, zbog čega nam je potrebna velika revizija, takva rekapitulacija celokupnog kantovskog nasleđa, zasnovana na aktuelnim zadacima“, rekao je Alihanov, prenosi Ctrana.ua.

Nemački kancelar Olaf Šolc je odgovorio da „ruski režim pokušava da prisvoji filozofa i njegova dela po svaku cenu, iako na to nema ni najmanje pravo“.

Prema Šolcu, rat u Ukrajini je u suprotnosti sa idejama Kanta. 

Filozof je verovao da nijedna država nema pravo da se meša na silu u poslove druge zemlje, a takođe se protivio rešavanju međudržavnih sporova vojnim sredstvima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu