Aktuelno iz kulture

Oštećena čuvena francuska "vetrenjača": Otpala krila sa fasade kluba "Mulen Ruž"

Komentari

Autor: FoNet

25/04/2024

-

11:27

Oštećena čuvena francuska "vetrenjača": Otpala krila sa fasade kluba "Mulen Ruž"
Mulen - Copyright AP Photo/Oleg Cetinic

veličina teksta

Aa Aa

Krila velike crvene vetrenjače koja predstavlja zaštitni znak poznatog pariskog kabarea "Mulen Ruž", rano jutros su pala na pločnik Bulevara Kliši.

Uprava kabarea je saopštila da ne zna kako je došlo do incidenta, koji se dogodio između 2 i 3 sata iza ponoći, ali da nema povređenih.

"Mulen ruž" (franc. Moulin Rouge - u doslovnom prevodu crvena vetrenjača) je pariski noćni klub i kabare koji je 1889. dao sagraditi Žozef Oler, tadašnji vlasnik pariske Olimpije.

Nalazi se u Parizu, u Monmartru, čuvenom boemskom delu grada, a na samom krovu ima veliku imitaciju crvene vetrenjače.

AP Photo/Oleg Cetinic

 

U roku od samo nekoliko decenija "Mulen ruž" postaje popularna turistička destinacija u kojem su na programu razne muzičke predstave (od toga najpoznatiji ples kan-kan) za zreliju publiku širom sveta. U enterijeru preovlađuje retro-dekor iz 19. veka što lokalu daje boemski izgled.

U "Mulen ružu" su nastupali mnogi umetnici kao što su La Guli, Žozefina Beker, Frenk Sinatra, Iv Gilber, Džejn Avril, Edit Pijaf i drugi. Klub je na svojim slikama ovekovečio postimpresionističkog slikar Anri de Tuluz-Lotrek.

AP Photo/Oleg Cetinic

 

"Mulen ruž" je takođe i naslov romana pisca Pjera la Mira, kasnije ekranizovanog dva puta 1952. i 2001.   Oba filma bila su nominovana za Oskara, ali ga nijedan nije osvojio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu