Aktuelno iz kulture

Crtež za medalju: Petra Kovačević putuje na Olimpijske igre nakon što je pobedila na likovnom konkursu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2024

-

19:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Petra Kovačević nije sportistkinja, ali je obezbedila odlazak na Olimpijske igre u Pariz ovog leta. I to zahvaljujući jednom crtežu. Ona je pobednica likovnog konkursa "Idemo u Pariz, Srećko i Friž te vode na Olimpijske igre!" koji su organizovali Olimpijski komitet Srbije, Ministarstvo prosvete i Ambasada Francuske.

Na njenom radu su maskote Srbije i Francuske, znamenitosti francuske prestonice poput Trijumfalne kapije, Luvra i Ajfelovog tornja, ali i predstavljeni sportovi kao što su brejkdens, skok s motkom, plivanje, odbojka...

"Jednog dana sam osmislila ideju, a sledećeg radila deset sati bez prestnaka", kaže Petra za Euronews Srbija.

Njena mama kaže da se ona nikada toliko nije trudila oko nekog crteža.

Printskrin/Euronews Srbija

 

"Bila je, ja mislim, najviše motivisana tom nagradom, jer je stvarno velika nagrada otići u Pariz i na Olimpijske igre", kaže Jovana Kovačević.

Na konkursu je učestvovalo 10.000 radova iz cele Srbije. Njen crtež je odmah ušao u uži izbor u njenoj osnovnoj školi, a potom je sprintom stigao i do velikog finala u kome se našlo 12 radova. Konkurencija je bila oštra, a finalisti su se takmičili u igri memorije i radili test iz poznavanja olimpizma.

Osim porodice, na Petrin uspeh ponosni su svi u naselju Stepa Stepanović u Beogradu, ali i u OŠ "Danilo Kiš". Ona je učenica 7. razreda, odličan đak, a pobeda na likovnom konkursu nije bila iznenađenje za njenu nastavnicu likovnog, kao ni za razrednog starešinu.

"Neverovatno kako je uklopila oblike, od Ajfelovog tornja Trijumflne kapije, pokrete sportske, boje su upečatljive... Jednostavno rad je bio spreman da se prebaci u digitalni fomat i da se nađe na bilo kom vebsajtu kao da je rad profesionalnog dizajnera", kaže Petrina nastavnica likovnog Vojislava Vrcelj.

Olimpijske igre u Parizu trajaće od 26. jula do 11. avgusta. Petra i njen tata u Francuskoj će provesti dva dana i odgledati dve košarkaške utakmice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura