Aktuelno iz kulture

Bogdan Diklić dobitnik nagrade "50 godina Motovun film festivala"

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2024

-

11:22

Bogdan Diklić dobitnik nagrade "50 godina Motovun film festivala"
Bogdan Diklić dobitnik nagrade "50 godina Motovun film festivala" - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "50 godina Motovun film festivala" biće dodeljena Bogdanu Dikliću na "Cinehill"-u koji se održava od 24. do 28. jula u Gorskom kotaru, saopštili su organizatori.  

Prvo izdanje "Cinehill"-a, naslednika festivala u Motovunu, koje će se u celini održati u njegovom novom domu, Gorskom kotaru, mora se proslaviti i prigodnom "žurkom useljenja". 

"A kako bolje nego u društvu 'prvog gosta' dugovečnog filmskog festivala – legendarnog glumca Bogdana Diklića i ovogodišnjeg laureata festivalske nagrade '50 godina'", stoji u saopštenju organizatora. 

Nagrada se tradicionalno dodeljuje ljudima koji su se svojom pedesetogodišnjom karijerom zauvek upisali u istoriju filmske umetnosti, a sama nagrada stara je koliko i sam festival, koji ove godine obeležava svoje 26. izdanje.

U pedeset godina zavidne karijere ovaj glumac ostvario je više od 200 uloga u nekim od najpopularnijih regionalnih filmova, serija i predstava, a njegovo prijateljstvo s Motovun Film Festivalom krenulo je od samih festivalskih početaka. 

Naime, Bogdan Diklić prvi je gost koji je stigao na Motovun Film Festival, povodom projekcije sada već kultne crne komedije "Bure baruta" (1998.) reditelja Gorana Paskaljevića.  Došavši nekoliko dana ranije, Diklić je bio tu kada je festival napravio svoje prve korake na mestu koje će postati svima omiljeno filmsko brdo, a sada će upravo u njegovom društvu festival potrčati i svojim novim obroncima.

Rođen 1953. godine u Bjelovaru, Diklić je onde proveo svoje detinjstvo i rano školovanje, sve do odlaska na studije u Beograd, koji je postao njegov drugi dom. 

Još danas snažno je vezan za svoj rodni kraj i koristi svaku priliku kako bi navratio u Bjelovar, gde je i započeo glumačku karijeru i otkrio ljubav prema filmskoj i pozorišnoj umetnosti.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj umetnički rad. Za ulogu Slavka u "Obrani i zaštiti" (2013.) Boba Jelčića, koji je prikazan i na "Berlinalu", Diklić je ovenčan Zlatnom arenom i Srcem Sarajeva, a Zlatnu arenu dobio je i za sporednu ulogu u komediji "Sedamdeset i dva dana" (2010.) Danila Šerbedžije. 

Dobitnik je i Nagrade "Pavle Vuisić" Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura