Aktuelno iz kulture

Diklić: Obradovala me nagrada Palićkog filmskog festivala

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2023

-

14:00

Diklić: Obradovala me nagrada Palićkog filmskog festivala
Diklić: Obradovala me nagrada Palićkog filmskog festivala - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Bogdan Diklić izjavio je da se obradovao nagradi "Aleksandar Lifka" videvši ko je pre njega dobio to značajno priznanje Festivala evropskog filma Palić. 

Diklić je na festivalskoj konferenciji za novinare rekao da mu je "možda bilo i malo neprijatno", jer su raniji dobitnici bili "veliki ljudi, kolege, reditelji, umetnici". 

"Lifku" je do sada dobilo skoro 50 filmskih stvaralaca među kojima su Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Kena Louč, Ken Rasel, Margaret Fon Trota i drugi.

"Neprijatno u smislu da im možda ne zasmetam...Ovo je veliki značajan festival. Pitam se da li sam ga dostojan. Zna se za Palićki festival i čast mi je što sam tu", rekao je glumac.

Dikliću je "Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćeg stvaralaštva uručena u subotu uveče na otvaranju 30. Festivala evropskog filma na Letnjoj pozornici u Paliću.

"Dobio sam tako topao aplauz. Ne zato što je bila vrućina, nego znate, čovek se u tom trenutku jako lepo oseća. I negde mu prostruji iz podsvesti - pa možda je ipak vredelo?", priznao je Diklić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prisećajući se svojih početaka, Diklić je rekao da je pri upisivanju Akademije za pozorište "znao kakva ga očekuje profesija", a njegova odluka je bila "za momka od 19 godina dosta zrela".

"Znao sam u šta se upuštam. E sad, šta mi Bog da", rekao je Diklić.

Na filmu je debitovao 1976. u filmovima “Devojački most” i “Vojnikova ljubav”, kao i u seriji "Grlom u jagode", a Diklić je priznao da glumački nije menjao pristup od 1975. godine kada je počeo da radi.

"Ja sam, nemojte baš doslovno da me shvatite, svaku ulogu napravio kod kuće. I pozorišnu i filmsku. U komunikaciji sa rediteljem, a prvenstveno sa piscem, odnosno scenaristom. Na probe sam išao samo da proverim koliko ima smisla to što sam pripremio", rekao je Diklić.

Ostvario je više od 150 uloga na filmu i televiziji, u naslovima kao što su 
"Nacionalna klasa" (1979), "Variola vera" (1982), "Maratonci trče počasni krug" (1982), “Oktoberfest” (1987), “Sabirni centar” (1989), “Bure baruta” (1999), "Mali svet" (2003) i drugi.

Diklić dobio klupu sa svojim imenom u Palićkom parku 

Diklić je ispričao kako je u razgovoru sa scenaristom Duškom Kovačevićem na sinoćnjem otvaranju Palića primetio da je snimio dosta filmova, duhovito dodavši: "Duško, ja sam uvek išao na kvantitet".

Upitan ima li neka uloga koju bi rado igrao, Diklić je naveo da ne postoji, niti je ikad postojalo nešto što je grčevito hteo.

"Nisam u tom smislu neostvaren. Naiđe to samo. Novo nešto, što tada zahteva neki, ne potpuno drukčiji pristup, ali nešto što otkrivam. Bilo je uloga koje su po karakteru slične. Tu ne može glumac pošto poto, da lepi brkove i fraba kosu. Iznutra to ide", rekao je Diklić.

Prema njegovim rečima, za dobru ulogu je potreban dobar scenario, jer "tu sve počinje - ako je scenario dobro napisan, dobro su napisane i uloge".

"Voleo bih da igram nekog vitkog čoveka, jer mislim da je to jedini način da skinem suficit sa sebe", našalio se glumac.

Diklić je jutros dobio klupu sa svojim imenom u Palićkom parku nadomak jezera, koju deli sa Kovačevićem, kome je ranije na naslon postavljena pločica.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Pred novinarima, pločicu sa Diklićevim imenom je na drugi kraj naslona klupe postavio sa bušilicom programski direktor Palića Miša Mogorović, u prisustvu glumca, Kovačevića i direktora festivala Radoslava Zelenovića.

Na festivalskoj konferenciji za novinare Zelenović je primetio da su tom prilikom seli Diklić i Kovačević "jedan pored drugog, na svoju klupu, sa pogledom na Palić".

"To su važni momenti koji čine istoriju ovog festivala", ocenio je Zelenović.

Komentari (0)

Kultura