Aktuelno iz kulture

Radoslav Zelenović: Palićki filmski festival ulazi u najlepše godine

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2023

-

10:27

Radoslav Zelenović: Palićki filmski festival ulazi u najlepše godine
Radoslav Zelenović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović najavio je jubilarno, 30. izdanje te smotre, koje će biti održano od 15. do 21. jula. Zelenović je rekao da se jubilej Palića proslavlja radno, dok će monografija povodom tri decenije festivala izaći sledeće godine.

"Ako je nešto trajalo 30 godina nemojte da pravimo sa 29, nego da sačekamo godinu dana, da (u monografiji) bude i slavljenički frestival i da možeš da sagledaš 30 godina", istakao je filmski poslenik.

Zelenović je naveo reči člana Saveta Palićkog festivala, dramaturga Duška Kovačevića, koji je primetio da su tridesete "najlepše godine generalno i što ne bi bile najlepše za festival".

Prisećajući se sa radošću svih gostiju festivala, Zelenović je posebno pomenuo od filmskih stvaralaca Tea Angelopulosa, koji je bio došao na nekoliko sati, kao i Nikita Mihalkov i Ken Louč, dok je Roj Anderson iz Švedske stigao vozom, putujući 46 sati.

"Ken Rasel je bio sve vreme festivala. Svako jutro bela košulja, sređen, štap. Sedne. Pitam da ll bi da doručkuje? Ne, dođe da gleda jezero. I kad se vratio u Englesku napisao je u londonskom Tajmsu božanstven tekst o festivalu i Srbiji", prisetio se Zelenović.

Prema njegovim rečima, festival je u svojoj istoriji imao na hiljada gledalaca i prikazanih filmova i ogroman broj tribina i razgovora, pošto neko iz ekipe svakog naslova uvek dolazi kao gost na Palić.

"Moglo bi se reći da je festival potpuno ispunio svrhu - da je postao specifičan sa veoma preciznim konceptom i, što je za organizatora važno, niko, ono što ja znam, nije otišao nezadovoljan", naglasio je Zelenović.

Prelomna i najznačajnija za Palić je bila 2003. godina, kada su morali odlučiti kakav su festival i odlučeno je na iznenađenje svih da bude evropskog filma, koji tada nije imao reputaciju, podsetio je Zelenović.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Evropski film ni sa besplatnim ulaznicama nije privlačio gledaoce u bioskop, a nije imao puno bolji status na televiziji, ali Zelenović ističe da je "Subotica nešto drugo, jer živi veliki broj nacija i nije problem da imate i slovački, hrvatski, ruski, pogotovo mađarski film".

Prema njegovim rečima, od početka festivala postoji retrospekiva mađarskog filma, a uveden je fokus na druge kinematografije, u kome je ove godine Severna Makedonija. Zelenović je podsetio i da je Evropska unija 2017. godine proglasila Palić za najbolji evropski filmski festival, što je bila radost za organizatore i otvorilo je mnoga vrata.

Dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" jubilarnog Palića za doprinos evropskoj kinematografiji su glumci Bogdan Diklić iz Srbije, iz regiona "dobro poznato ime" Nikola Ristanovski iz Severne Makedonije i nemački reditelj Andreas Drezen, koje je već dolazio na festival.

Zelenović je istakao da je "veoma zadovoljan što je neverovatan glumac" Diklić dobio domaću "Lifku".

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Sve je kod njega tiho, ali sve od njega počinje. I na kraju se sve vrati i završi sa njim. Čini se kao da je neprimetan, a u stvari drži čitav film, konce filma u svojim rukama", ocenio je Zelenović. 

Od gostiju Palića, svaki film u Glavnom programu i selekciji "Paralele i  sudari" imaće nekog iz ekipe, doći će i dobitnici "Lifke", uz očekivanje da dođe mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, koja je nije mogla primiti tokom pandemije.

Zelenović je rekao da se posebno raduje dolasku "cenjene autorke", nemačke rediteljke Margarete Fon Trota, čiji je film "Ingeborg Bahman - Putovanje u pustinju" u Glavnom programu.
Izdvojivši kao filmove koji mu lično znače "Olovna vremena" i "Rozu Luksemburg", Zelenović je primetio da se Fon Trota "bavila jakim ženama, jakim ženskim likovima, u jakim i komplikovnaim političkim situacijama". 

Prema njegovim rečima, Fon Trota "se sa tim jako dobro nosila, na pravi način iznosila te filmove i propleme, i nudila neka rešenja". 

"Fon Trota je dobila 'Lifku' 2004. godine sa Žikom Mitrovićem. Kao što vidite - mi ne odustajemo ako nam neko ne dođe. Možemo i 20 godina da čekamo", rekao je Zelenović.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu