Aktuelno iz kulture

Radoslav Zelenović: Aznavičijus, Kovačević i Galo dolaze na Palićki festival

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

11:07

Radoslav Zelenović: Aznavičijus, Kovačević i Galo dolaze na Palićki festival
Radoslav Zelenović: Aznavičijus, Kovačević i Galo dolaze na Palićki festival - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je direktor festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović koji je govorio o programu njegovog 29. izdanja koje će biti održano od 16. do 22. jula.

Zelenović je rekao da će na festivalu, koji će imati više od 130 filmova u 15 programa, biti dodeljene nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, reditelju Mišelu Aznavičijusu i glumcu Igoru Galu.

"Spisak dosadašnjih dobitnika nas obavezuje da nagradu dodelimo ljudima koji su ostavili stvarno dug trag u istoriji naše, evropske i svetske kinematografije, i ove godine imamo tri značajna dobitnika", istakao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, domaći dobitnik "Lifke" Kovačević je autor scenarija filmova, kao što su "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Balkanski špijun" ili "Profesionalac", od kojih su mnogi među prvima po ocenama kritike i publike.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Zelenović je podsetio da je film "Rez" otvorio kanski festival, a sada će zatvoriti Palić, a njegov autor Aznavičijus, Letonac nastanjen u Parizu, dolazi taj dan da bi primio nagradu.

"Našoj publici je verovatno najpoznatiji po filmu 'Umetnik' koji je osvojio pet Oskara za film, režiju, glavnu ulogu... Od prošle godine uveli smo nagradu 'Lifka' za doprinos kinematografiji iz okruženja. prva dobitnica je bila Milena Zupančic, a ove godine je to Igor Galo", rekao je Zelenović.

Prilikom nedavnog obeležavanja pola veka filma "Valter brani Sarajevo" Zelenović se susreo sa galom koga je "jako obradovalo da će biti u tako dobrom društvu, i on dolazi".

Zelenović je naglasio da će na festivalu 80 posto filmova imati svoje predstavnike, glumce, reditelje ili producente, pa će "publika i novinari biti u prilici da se sretnu sa ljudima koji su stvarali filmove koji se prikazuju na Paliću".

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Osvrćući se na tri decenije festivala, čije jubilarno 30. izdanje predstoji naredne godine, Zelenović je podseti oda je uvek bilo izazova, kao 1992. kada je napravljen u vrme sankcija, kada ga 1996. nije bilo, ili 1999. kada je održan u formi festivala kontinuiteta.

Pandemija korone je bila novi izazov, a Zelenović je istakao da je posebno ponosan što nisu prihvatili mogućnost da Palić bude održan kao onlajn festival.

"Ja sam konzervativan, dugo se bavim filmom i za mene je film nešto što se pravi za veliko platno u bioskopu sa publikom. Oduprli smo se toj varijanti i napravili u vreme korone festival sa nešto malo gostiju. Već prošle godine smo imali stotinjak gostiju", naveo je direktor Palića.

Iako su organizatori Palića ove godine radili lagodnije, Zelenović ističe da sada druge stvari ne idu na ruku festivalu kao "poskupljenja i sve ovo što se dešava".

"Mi smo obučeni da iz takvih situacija izađemo, napravimo dobar festival i da svi odu zadovoljni", naveo je Zelenović.

Palić Film Festival

 

Prema njegovim rečima, u glavnom programu Palića biće 12 filmova u čijoj proizvodnji je učestvovalo 17 zemalja, a u selekciji "Paralele i sudari" 16 ostvarenja sa učešćem 18 zemalja.

"Izazov je obezbediti filmove sa svih strana, da se na festivalu jasno i glasno sagleda stanje. Naš festival nije svečarski, ni zvezdaški, nego susretište publke sa filmovima i autorima koji otvoreno kritički govore o vremenu u kome živimo", istakao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, za jubilarno izdanje Palića u pripremi je monografija, a plan je i da se pozove jedan broj dobitnika nagrada "Aleksandar Lifka", kao i da se pripreme najbolje nagrađeni filmovi za ovih 30 godina.

"Trudićemo se da što je moguće šire obuhvatimo tih 30 godina, da se štekne slika o tome da je, u jednom trenutku kad mu vreme nije, napravljen festival, a onda je postao Festival evropskog filma", rekao je Zelenović.

Palić pokazuje svih ovih godina vitalnost i jako dobro je pozicioniran na mapi festivala u Evropi i postoje razlozi za zadovoljstvo, naglasio je Zelenović.

Komentari (0)

Kultura