Aktuelno iz kulture

Palić najavio prateći program Festivala evropskog filma

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2022

-

12:19

Palić najavio prateći program Festivala evropskog filma
Palić Film Festival - Copyright Palić Film Festival

veličina teksta

Aa Aa

Organizatori Festivala evropskog filma Palić koji će se održati od 16. do 22. jula najavili su niz pratećih programa u tom periodu, uključujući radionice, izložbe, promocije knjiga, panel diskusije i muzički program.

Među njima je i izložba "Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979", koju je priredio Filmski centar Srbije (FCS), a biće postavljena u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica.

Izložba sadrži 41 filmski plakat iz fonda i arhive FCS, koji su nastali od 1970. do 1979. godine za ratne spektakle kao što su "Sutjeska", "Užička republika", "Partizanska eskadrila" i "Valter brani Sarajevo".

Na festivalu će biti održana promocija knjige "Stenli Kjubrik između slikarstva i filma" Dijane Metlić, u izdanju FCS, čija je teza da se "tek kroz proces njihovog sučeljavanja može doći do pravog razumevanja Kjubrikove umetnosti".

Biće održana i promocija knjige Milana Nikodijevića "Zabranjeni bez zabrane" o Crnom talasu, koji je "umetnički najsnažnije razdoblje u istoriji jugo-filma i ulazak u svetsku kinematografiju".

Svaki festivalski dan imaće muzički program (20.30h), uz besplatan ulaz, a nastupaju hrvatski pank-folkeri Brkovi, novosadski bendovi Gift i Norveška šuma, zrenjaninski Karantinos, i subotički Perpetuum Mobile i Mia.

U bioskopu "Abazija" biće predstavljanje međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma "Filmski front" čiji je naglasak na afirmaciji filmskog stvaralaštva mladih autora iz Srbije i regiona.

Na Paliću će biti predstavljen i Međunarodni filmski festival "Kino otok - Izola sinema" iz Slovenije.

Kako je najavljeno, Palić će biti domaćin trodnevnih radionica za članove MIOB mreže u cilju unapređenja komunikacije na društvenim mrežama.

U sklopu "Eko doks" programa Palića biće održana panel diskusija i prezentacija "Zelene povelje za filmske festivale i njihove prateće platforme" u cilju motivisanja filmskih festivala da razvijaju svoju zelenu agendu.

Promo

 

"Ova inicijativa je nastala kroz mrežu festivala evropskog filma MIOB (Moving images open borders) uz podršku MEDIA programa Kreativne Evrope, a vodeću ulogu u izradi platforme preuzeo je festival u Lez Arku (Francuska)", kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, trodnevnu "Radionicu mladih kritičara" vodiće uz starog saradnika Palićkog festivala Nila Janga španski novinar Viktor Paz.

Edukativni program "Kako se gleda film - mala škola bontona" je radionica namenjena deci osnovnoškolskog uzrasta od 10 do 15 godina i posvećena edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, najavio je festival.

Predmet analize i diskusije je domaće ostvarenje Radivoja Andrića "Leto kad sam naučila da letim", a autorski tim programa čine Zoran Janković, Ðorđe Bajić, Nemanja Boškov i Nevena Ðonlić.

"MOBIFILM radionica" će okupiti deset mladih studenata iz prekograničnog regiona koji su u prethodnom periodu pohađali "MOBIFILM školu" u Subotici i Segedinu.

Festival evropskog filma Palić biće održan od 16. do 22. jula, uz prikazivanje više od 130 filmova u 15 programskih celina, a dobitnici festivalskih nagrada "Aleksandar Lifka" su Mišel Azanavisijus, Dušan Kovačević i Igor Galo.

Komentari (0)

Kultura