Aktuelno iz kulture

Radoslav Zelenović dobitnik nagrade "Nebojša Popović" za višedecenijski rad u srpskoj kinematografiji

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2022

-

11:53

Radoslav Zelenović dobitnik nagrade "Nebojša Popović" za višedecenijski rad u srpskoj kinematografiji
Radoslav Zelenović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnik nagrade "Nebojša Popovića" za 2022. godinu je Radoslav Zelenović za celokupan višedecenijski rad u srpskom filmu i kinematografiji, saopštili su iz Filmskog centra Srbije. 

Nagrada "Nebojša Popović" će ovogodišnjem dobitniku biti uručena u sredu, 11. januara 2023. godine u 20 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okviru filmskog maratona koji je koncipirao Pavle Levi, dobitnik nagrade za 2021. godinu.

Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuje Filmski centar Srbije, kao i pravo i privilegija dobitnika nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele nagrade za narednu godinu.

Članovi žirija su bili filmski producent, urednik filmskog programa Dvorane kulturnog centra Beograda Ivan Aranđelović, predsednik, rediteljka Svetlana Popović, inače prva dobitnica ove nagrade, i teoretičar filma, filmski kritičar i urednik "Filmoskopije" Nikola Radić. Oni su odluku doneli jednoglasno, uz obrazloženje da se dodeljuje Zelenoviću za sve višegodišnje značajne rezultate u oblastima delovanja, koji su vrlo vidljivi, a ogledaju se u zalaganju i trudu u promociji filma i kinematografije, u širenju filmske kritike i teorije, obrazovanju mladih kadrova na početku svog profesionalnog rada u sedmoj umetnosti i stvaranju uslova za što bolje funkcionisanje i dalji razvoj filmskog promišljanja, kulture gledanja filma i dijaloga o filmu kao i što boljeg funkcionisanja kinematografije.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Nebojša Popović" su Svetlana i Zoran Popović (2016), prof. Vladimir Vlada Petrić (2017), Milan Vlajčić (2018), Miroljub Stojanović (2019), Srđan Vučinić (2020) i Pavle Levi (2021).

Radoslav Zelenović (1948) je završio osnovnu školu u Kosovu Polju, gimnaziju u Peći i Prištini. Studije je započeo na Filozofskom fakultetu u Prištini (grupa za srpskohrvatski jezik, opštu lingvistiku i jugoslovensku književnost), a diplomirao je 1971. godine, na istoj grupi na Filološkom fakultetu u Beogradu. 

Tokom studija bio član amaterskog filmskog kluba Doma omladine Beograda, za koji je režirao nekoliko filmova. Profesionalnu karijeru počinje 1971. kao urednik Filmskog programa Doma omladine Beograda, koju je obavljao do 1979. godine. 

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Te godine izabran je za urednika Filmske redakcije Televizije Beograd i na tom mestu ostaje do 1992. godine. Za direktora Jugoslovenske kinoteke izabran je 1. juna 1992. godine i tu funkciju obavljao je od 1992. do 2013. godine. 

Dužnost vršioca dužnosti direktora Jugoslovenske kinoteke obavljao je do 2. februara 2016. godine. Od 2017. do 2020. godine bio je upravnik Audio vizuelnog Arhiva i Centra za digitalizaciju Srpske akademije nauke i umetnosti. Aktivno je učestvovao u osnivanju filmskih manifestacija poput FEST-a, Festivala kratkometražnog filma, Filmskog festivala u Sopotu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Osnivač je i direktor Festivala evropskog filma na Paliću. 

Objavljivao je filmske kritike i eseje, pisao za mnoge časopise i magazine, bio osnivač i glavni i odgovorni urednik časopisa YU VIDEO od 1982. godine, koji se bavio problemima videa i digitalizacije. 

Autor je mnogih programa koji su pomogli promociji i popularizaciji našeg filma u zemlji i inostranstvu. Bio je profesor istorije filma na Fakultetu umetnosti "Braća Karić". 

Član je Srpske komisije UNESCO. Godine 2012. izabran je za člana Evropske akademije za film.

Nebojša Popović (1958–2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. 

Njegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. 

Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji "Drugi vek" na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo. 

Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca. 

Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje.

Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana “Pogled u svet” / Festival autorskog filma, Fond B92 / Festival “Slobodna zona”, Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks” i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju nagradu "Nebojša Popović" za doprinos promociji i kritičkom Promišljavanju filmske umetnosti i kulture.

Komentari (0)

Kultura