Aktuelno iz kulture

Uručenjem nagrade "Aleksandar Lifka" glumcu Bogdanu Dikliću otvoren jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

23:35

Uručenjem nagrade "Aleksandar Lifka" glumcu Bogdanu Dikliću otvoren jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarni, 30. Festival evropskog filma Palić otvoren je večeras uručenjem nagrade "Aleksandar Lifka" glumcu Bogdanu Dikliću i prikazivanjem filma "Žan di Bari" francuske rediteljke Majven.

Diklić je dočekan dugotrajnim aplauzima posetilaca pred ispunjenom Letnjom pozornicom u Paliću, gde mu je "Lifku" za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca uručio predsednik Saveta festivala, dramaturg Duško Kovačević.

Duško Kovačević: Diklić je glumac za filmove koji se pamte

"Nećete mi zameriti, bio sam već u sličnoj prilici, a i ne mogu da kažem ništa novo. Jako sam radostan. Ali reći ću ponovo, da sam samo predstavnik svih tih ljudi. Zajedno smo radili - prvih 48 godina", rekao je Diklić.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Pre nego što je festival proglasio otvorenim, DIklić je zahvalio svim scenaristima i rediteljima sa kojima je imao čast i zadovoljstvo da radi, kao i direktorima fotografije, toncima, klaperima, binskim majstorima, vozačima i drugima.

Podsetivši da je Diklića upoznao početkom 1970-ih na Akademiji za pozorište, Kovačević je istakao da mu je čast što je u prilici da uruči "starom drugu ovo veliko međunarodno priznanje". 
Kovačević je rekao da je "sigurno dokazano, da je Dik jedan do naših najznačajnih glumaca, koji je odigrao uloge u filmovima koji se pamte".

"Ove godine je 40 godina o premijere filma 'Maratonci trče počasni krug'. To je lepa priča. Manje lepa je da smo bili mlađi 40 godina. Zato je taj film tako tragičan", našalio se Kovačević.

Povodom 30 godina Palićkog festivala ustanovljeno je malo priznanje - Replika Palićkog tornja, koju je direktor festivala Radoslav Zelenović uručio prvom dobitniku Kovačeviću.

Prema rečima Kovačevića, "festival je sad u najboljim godinama - za razliku od nas".

Direktor festivala Zelenović: Možda je moglo da se uradi više ali ne i bolje

"Festival nam je došao u najbolje doba - tridesete. Da je bilo lako - nije. Da je bilo veliko zadovoljstvo - jeste. Da je moglo više - verovatno. Da je moglo bolje - teško", poručio je  Zelenović.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

U svom obraćanju, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je istakao da se jubilarno izdanje festivala slavi "ponovo pred mnogobrojnom publikom, koja tri decenije verno prati smotru najboljih filmova Evrope".

Prema njegovim rečima, Palićki festival je izdržao sve nedaće i potvrđuje izreku da "oni koji se rađaju u nevreme izrastaju u čvršće i zrelije".

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Bakić je dodao da su od prvog izdanja festival mnogi smatrali neperspektivnim, "a on je izrastao u diva", koji slavi umetnost uprkos svopštoj nesigurnosti u svetu.

Gradonačelnik Subotice je naglasio da otvaraju Palićki festival "uvereni da će još dugo trajati", a tome ide u prilog kvalitet filmova.

Pred svečano otvaranje, pokrajinski premijer Igor Mirović je rekao novinarima da je Pokrajinska vlada i ove godine izdvojila "ne mala sredstva da pomogne brojne reditelje i glumce, i tako pomogne veliku rensansu film u našoj zemlji".

"Nikad se nije ovoliko snimalo, postoje visoki dometi u našoj zemlji. Kultura je temelj je dugovečnosti i opstanka jednog naroda. Večeras na Paliću vidimo koliko ja važno da publika pokaže, kao i minulih decenija, posvećenost filmu", rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, tokom trajanja festival će imati brojne stvaraoce i goste iz inostranstva što "podiže značaj Palića i Subotice".

"Iza nas je 30 godina kada je reč o filmskom festivalu  i verume da je nemali broj ljudi došao da poseti Palić i Suboticu koji ovde ima veliku tradiciju", naveo je Mirović.

Na Letnjoj pozornici Palić potom je glavni takmičarski program otvorio film “Žan Di Bari” (Jeanne Du Barry) rediteljke Majven, koja u istorijskoj drami smeštenoj na dvor kralja Luja XIV tumači glavnu ulogu uz holivdskog glumca Džonija Depa.

Glavnu takmičarsku selekciju Palića koji traje do 21. jula čine i filmovi “Crveno nebo” Kristijana Pecolda, “Seneka: O stvaranju zemljotresa” Roberta Švenkea, “Zarobljen” Vasilisa Kacupisa i “Tri hiljade numerisanih delova” Adama Časija.

Tu su i “Zemlja kratkih rečenica” Hele Jof, “Preeksponirano” Eleonore Veninove, “Nula kalorija” Džesike Hausner, “Stari hrast” Kena Louča, a van konkurencije su “Ingeborg Bahman - Putovanje u pustinju” Margarete Fon Trote, “Savršeni dani” Vima Vendersa i “Zaštita pre svega” Pavla Vučkovića.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Festival ima i takmičarski program „Paralele i Sudari”, kao i selekcije "Mladi duh Evrope", "Severna Makedonija u fokusu", "Novi mađarski film", "Novi evropski dokumentarci", "Eko doks" (Eco dox), "Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade", "EFA Shorts" i druge.

Nakon Diklića, “Lifka” će tokom festivala biti uručena reditelju Andreasu Drezenu u kategoriji inostranih stvaralaca i glumcu Nikoli Ristanovskom iz Severne Makedonije u regionalnoj kategoriji. 

Multimedijalna umetnica Marija Kanjas dobitnica je nagrade „Underground spirit" za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.

Na festivalu će biti dodeljene nagrade AFIFS za nabolji srpski film i za najbolji film u srpskoj manjinskoj koprodkciji u prošloj godini, pod pokroviteljskom Filmskog centra Srbije.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA i drugi

Komentari (0)

Kultura