Aktuelno iz kulture

Učešće Holandije u finalu Evrovizije pod velikim znakom pitanja: Takmičar propustio probu, EBU istražuje "incident"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2024

-

20:07

Učešće Holandije u finalu Evrovizije pod velikim znakom pitanja: Takmičar propustio probu, EBU istražuje "incident"
Holandski predstavnik na Pesmi Evrovizije 2024. - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Zvanični moto 68. Pesme Evrovizije je "Ujedinjeni muzikom", ali kako se bliži veliko finale ovog takmičenja koje se održava u Malmeu, tako raste sumnja da muzika zaista ove godine može da premosti razlike. Uoči finala, holandski izvođač Jost Klajn propustio je danas generalnu probu nakon što je, kako je saopštila Evropska radiodifuzna unija (EBU), on pod "istragom" zbog "incidenta". I dalje se ne zna o čemu je tačno reč.

Holandski predstavnik neće nastupiti tokom druge generalne probe tokom koje glasa žiri 37 zemalja učesnica, objavio je kasnije EBU.

"Istraga o incidentu s holandskim predstavnikom na ovogodišnjoj Evroviziji još traje. Takođe se vode razgovori između EBU-a i holandske televizijske kuće AVROTROS koja učestvuje u prenosu Evrovizije. EBU je odlučio da Jost Klajn neće nastupiti tokom druge generalne probe tokom koje glasa žiri 37 zemalja učesnica. Umesto toga koristiće se njegov nastup iz drugog polufinala", napisali su u saopštenju.

Tenzije su zapravo počele u četvrtak uveče na konferenciji za novinare na kojoj su učestvovali izvođači koji su se u drugoj polufinalnoj večeri kvalifikovali u finale. Nekoliko izvođača nagovestilo je svoje nezadovoljstvo zbog učešća Izraela, čija se predstavnica Eden Golan takođe plasirala u finale.

Klajn, koji bi u finalu trebalo da nastupi neposredno pre Golan u subotu uveče, upitan je na konferenciji za novinare da li bi njegova pop himna slobodi kretanja "Europapa", mogla da bude u skladu sa ujedinjujućim motom takmičenja, on je naglašeno rekao: "Mislim da je to dobro pitanje za EBU".

Tanjug AP/Martin Meissner

 

U martu je udruženje emitera donelo odluku da Izraelu bude dozvoljeno da se takmiči pod uslovom da promeni tekst svoje pesme, koja se tada zvala "Oktobarska kiša", koja je sugerisala na napad Hamasa od 7. oktobra. EBU je svoju odluku branio rekavši da je Evrovizija "nepolitički muzički događaj".

Kada je poljski novinar sinoć pitao izraelsku predstavnicu da li je smatrala da bi njeno prisustvo na takmičenju moglo da ugrozi ostale izvođače i prisutne fanove, u publici se začuo žamor, a moderator je intervenisao rekavši da ne mora da odgovori na pitanje ako ne želi. "Što da ne?" ubacio se Klajn, koji je sedeo pored nje, sa zastavom prebačenom preko glave, prenosi Gardijan.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Grčka pevačica Marina Sati takođe se pravila da je zaspala kada su izraelski mediji postavljali pitanje Golan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by wiwibloggs (@wiwibloggs)

Klajn je bio odsutan sa generalne probe u petak, uprkos tome što se nakratko pojavio tokom parade zastava na početku. U saopštenju, organizatori Evrovizije su rekli: "Trenutno istražujemo incident koji nam je prijavljen u vezi sa holandskim umetnikom. Neće biti probe do daljnjeg".

Kontroverze ispratile drugo polufinalno veče

Podsetimo, u drugom polufinalu takmičila se i Belgija, a oni koji su takmičenje pratili u toj zemlji preko emitera VTR uoči emitovanja na TV ekranima su mogli da pročitaju poruke u kojima se osuđuje "kršenje ljudskih prava od strane države Izrael". U poruci na crnom ekranu poziva se na primirje i sprečavanje genocida.

Inače, belgijski predstavnik je sinoć u jednom trenutku tokom nastupa sklonio rukav košulje, a na ramenu mu je pisalo "mir". Belgija se nije kvalifikovala u finale.

Još jedna kontroverza ispratila je ovo polufinale. Italijanski javni emiter RAI uputio je izvinjenje jer je greškom objavio rezultate glasanja publike tokom polufinalne večeri, okrivljujući za to tehnički kvar.

U završnim špicama emisije u četvrtak RAI je prikazao određene rezultate koji su sugerisali da je Izrel osvojio čak 39 odsto glasova od publike.

Pravila Evrovizije nalažu da takve informacije ne mogu da budu objavljene pre kraja velikog finala. 

"To je bila tehnička greška koja je dovela do pogrešnog prikaza nekih podataka - potpuno delimičnih - italijanskog nacionalnog glasanja", navodi se u saopštenju RAI.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura