Aktuelno iz kulture

"Preventivni mir": Izložba čuvenog italijanskog umetnika Mikelanđela Pistoleta u Muzeju savremene umetnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2024

-

09:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izložba jednog od najuticajnijih umetnika savremene umetnosti, Mikelanđela Pistoleta, postavljena je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Do 10. septembra publika će na dva sprata imati priliku da vidi Pistoletovu izložbu pod nazivom "Preventivni mir", koja ima za cilj da pruži uvid u šest decenija stvaralaštva italijanskog umetnika. Kustoskinja izložbe je direktorka Muzeja savremene umetnosti, Marijana Kolarić.

Ova sveobuhvatna izložba ima za cilj da prikaže celokupan umetnikov opus, uključujući Pistoletova kapitalna dela: "Slike ogledala", "Veneru od krpa", "Minus objekte", "Voleti razlike - umetnički pokret za međumediteransku politiku", "Treći raj" i mnoge druge skulpture i instalacije, kao i fotografije, video-zapise, rane akcije u javnom prostoru. Izložba obuhvata i najnovije slike nalik na raznobojne QR kodove u kojima se može vizuelno uživati kao u delima apstraktne umetnosti, ali koje se, uz pomoć pametnih telefona, mogu aktivirati tako da otkriju zanimljive priče ili daju odgovore na aktuelna društvena pitanja, generisane putem veštačke inteligencije.

Marijana Kolarić, direktorka MSU i kustoskinja izložbe, kaže da u svetlu društveno angažovanih umetničkih praksi, ličnost i delo Mikelanđela Pistoleta zauzima posebno i istaknuto mesto.

"S tim u vezi, ova izložba ne nastoji da bude još jedan u nizu umetničkih događaja, već ima za cilj da nas dubinski podstakne na razmišljanje o ovom delikatnom istorijskom trenutku ratova i sukoba koji ne samo da odnose živote već uništavaju ljubav, naglašavajući kulturne i etničke razlike među ljudima. Preventivni mir stoga nije samo alternativa, preventivni mir je poziv na buđenje, urgentnu akciju svakog pojedinca/ke da se okrene plemenitim vrednostima, ljubavi, toleranciji, negovanju različitosti i postane osvešćeno biće “Trećeg raja” na koji nas umetnik poziva, u eri punoj izazova pred tehnološkim i virtuelnim realnostima - čineći ovu izložbu velikim događajem kako za muzej tako i za umetnika", kaže Kolarić.

Glavni protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte Povera, Mikelanđelo Pistoleto (rođen u Bieli 1933. godine), od kada stupa na umetničku scenu 60-tih godina prošlog veka do danas, biva umetnik čija je praksa neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem, koji nas uverava u lepotu kontrasta i uvažavanja različitosti i konstantno podučava da vidimo šire od materijalnog sveta stvari. Aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu i njeno povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja, koristeći umetnost kao alatku za odgovornu društvenu transformaciju.

Promo/Alessandro Lacirasella

 

Posetioci su pozvani da dožive estetsko i kontemplativno iskustvo u okviru kojeg se mnoga egzistencijalna i društvena pitanja aktualizuju kroz suprotstavljene vrednosti: stvarno i virtuelno, materijalno i duhovno, težina i lakoća svakodnevnih predmeta, njihova lepota i ružnoća, sve u nameri da se ukaže na dublji smisao stvari i udahne život novom i mogućem.

Za izložbu u Beogradu, uz ljubaznost umetnika, pomoć JKP Zelenila, dozvolu Grada Beograda i podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Muzej savremene umetnosti je u prilici da izvede trajni simbol Trećeg raja u Parku prijateljstva ispred Muzeja u znak mira i prijateljstva pod okriljem jubileja - 145 godina italijansko - srpskih diplomatskih odnosa i obeležavanja stogodišnjice polaganja kamena temeljca zgrade u Birčaninovoj ulici, u kojoj se nalazi Ambasada Italije u Beogradu.

Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta u Beogradu organizovana je u saradnji sa Cittadellarte – Fondacijom Pistoleto, udruženjem Zerynthia i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Italije u Beogradu.

Komentari (0)

Kultura

"Evrovizija slavi antisemitizam, okultizam i satanizam": Švajcarski konzervativci ne žele titulu domaćina takmičenja