Aktuelno iz kulture

Mohamed Rasulof ipak stiže u Kan: Reditelj koji je u Iranu osuđen na osam godina zatvora uspeo da napusti zemlju

Komentari

Autor: Deadline

23/05/2024

-

08:16

Mohamed Rasulof ipak stiže u Kan: Reditelj koji je u Iranu osuđen na osam godina zatvora uspeo da napusti zemlju
Mohamed Rasulof ipak stiže u Kan: Reditelj koji je u Iranu osuđen na osam godina zatvora uspeo da napusti zemlju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iranski reditelj Mohamed Rasulof ipak će se pojaviti na Kanskom festivalu, gde se za glavnu nagradu takmiči njegov film "Seme svete smokve". 

Rasuolof je potvrdio za Deadline da je napustio Iran i da odseda na tajnoj lokaciji, negde u Evropi kao i da će prisustvovati prikazivanju filma u petak. 

Inače, njemu je u otadžbini određena osmogodišnja kazna zatvora, zato što je objavljivao saopštenja i snimao filmove i dokumentarce bez odobrenja države.Samo nekoliko dana nakon određivanja kazne, "Seme svete smokve" dobilo je mesto u zvaničnoj takmičarskoj selekciji festivala.

Rasulof, koji je osvojio Zlatnog medveda u Berlinu 2020. za film protiv smrtne kazne "Nema zla", kažnjen je na osam godina zatvora, bičevanje i oduzimanje imovine.

Optužen je za snimanje filma bez dobijanja dozvole od nadležnih vlasti, kao i za to da glumice nisu pravilno nosile hidžab i da su u nekim scenama snimane bez njega. Takođe, sud je njegove javne izjave, kao i njegovo dalje angažovanje u snimanju filmova i dokumentaraca opisao kao "primere saučesništva sa namerom da se počini zločin protiv bezbednosti zemlje".

U filmu "Seme svete smokve" pratimo istražnog sudiju Imana, kojeg obuzima paranoja tokom političkih nemira u Teheranu. Nakon što mu nestane pištolj, optužuje suprugu i žene za zaveru i uvodi drakonske mere u svojoj porodici, dok se oko njih ruše sve društvene norme.

Komentari (0)

Kultura