Aktuelno iz kulture

KC Grad raspisao poziv za prikupljanje predmeta i donacija za izložbu zagrebačkog Muzeja prekinutih veza

Komentari

Autor: Fonet

28/05/2024

-

11:52

KC Grad raspisao poziv za prikupljanje predmeta i donacija za izložbu zagrebačkog Muzeja prekinutih veza
KC Grad raspisao poziv za prikupljanje predmeta i donacija za izložbu zagrebačkog Muzeja prekinutih veza - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Kulturni centar Grad saopštio je danas da je u saradnji sa zagrebačkim Muzejom prekinutih veza, čija je misija da ljude širom sveta poveže kroz priče o ljubavi i gubitku i uspostavi vezu sa publikom u virtuelnom ili fizičkom javnom prostoru, raspisao poziv za prikupljanje predmeta i donacija za predstojeću izložbu u Beogradu.

Izložba će biti održana u nekadašnjem restoranu Peking (Vuka Karadžića 2) od 28. juna do 28. septembra 2024, gde će izabrani predmeti biti izloženi. Sve donacije postaju deo zbirke Muzeja prekinutih veza i dobijaju priliku da budu deo trajne postavke u Muzeju u Zagrebu ili širom sveta.

Predmeti se mogu donirati do ponedeljka, 3. juna popunjavanjem formulara na https://www.brokenships.com/hr/explore?open=contribute. Svi donirani predmeti biće izloženi anonimno i nepovratni su.

Muzej prekinutih veza je stalno rastuća zbirka predmeta i uspomena na prošle veze, koji su popraćeni ličnim, ali anonimnim pričama njihovih donatora. Za razliku od instrukcija za oporavak od tuge i gubitka, Muzej pruža priliku za kreativno prevladavanje emocionalnog sloma - učešćem u univerzalnoj zbirci Muzeja koji čuva i izlaže lične predmete i priče simboličke emotivne vrednosti.

Muzej prekinutih veza razvio se kao originalni umetnički projekat koji su 2006. godine osmislili Olinka Vištica i Dražen Grubišić. Muzej ima zbirku koja trenutno broji oko 3.500 predmeta i priča, imao je više od 60 putujućih izložbi u oko 30 zemalja širom Evrope i sveta.

Prva stalna lokacija utemeljena je u Zagrebu, a samo u prošloj godini posetilo ga je više od 120.000 ljudi. Muzej je 2010. godine osvojio Nagradu EMYA Kenneth Hudson za najinovativniji i najsmeliji muzejski projekat u Evropi. 

 

Komentari (0)

Kultura