Aktuelno iz kulture

Umetnička izložba Aleksandra Srbljanina i Ognjena Gligorijevića "Oslobođen identitet"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/05/2024

-

13:02

Umetnička izložba Aleksandra Srbljanina i Ognjena Gligorijevića "Oslobođen identitet"
Privatna arhiva - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Srbljanin i Ognjen Gligorijević predstaviće svoje radove u okviru umetničke izložbe "Oslobođen identitet" od 1. do 10 juna, u galeriji "Art For All".

Na ovoj izložbi umetnici Aleksandar Srbljanin i Ognjen Gligorijević istražuju konstrukciju i dekonstrukciju ličnosti, interpretaciju viđenja sebe kao pojedinca i kako vidimo jedni druge. Identitet se može definisati kao "uverenja, crte ličnosti, izgled i/ili izrazi koji karakterišu osobu ili grupu".

Postavka radova traži da svi posmatramo odnos između pojedinaca i društva. Ljudska bića su složena kombinacija onoga što nosimo urođeno, onoga što stičemo informacijama kroz životno iskustvo, našom kulturom, našim okruženjem, stvarima koje kontrolišemo i stvarima koje ne možemo kontrolisati.

Dok se neki aspekti identiteta pojedinca mogu utvrditi ili smatrati nepromenljivim, mnogi aspekti identiteta osobe se menjaju tokom života i imaju različite težine u različitim vremenima tokom života.

Promo/Art for All gallery

 

 

Kontrast monohromatskog prikaza ljudskih figura koje nam prikazuje Aleksandar Srbljanin, vodi nas u privatne prostore našeg uma gde smo u prilici da sagledamo složene slojeve našeg individualnog i zajedničkog čovečanstvu, da razbijemo krute načine na koje definišemo sebe i druge. Introspekcija je simbolizovana našim odrazom u ogledalu.

Sa druge strane, komplementarno, Gligorijevićeva instalacija i konceptualni prikaz prenošenja poruke, koji nije očigledan, daje nam prostor da rastemo i da se razvijamo, da se otvorimo mogućnostima nade, da promenimo priču koju pričamo sebi i priče koje pričamo o drugima. Koristeći lateks i crnu boju, Gligorijević stvara glasne ali suptilne vodilje, slične putokazima, koji vas usmeravaju ka krajnjoj destinaciji, koja je na kraju ipak samo vaša.

Od 1. do 10 juna, na adresi Kralja Petra 4a u Beogradu, umetnička izložba "Oslobođen identitet".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura