Aktuelno iz kulture

Plesom od Londona do Beograda: Mlade balerine i u Srbiji imaju priliku da uče po programu Kraljevske baletske akademije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2024

-

19:12

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kraljevska baletska akademija je svetski lider u edukaciji igre, međunarodno priznata organizacija sa najvišim standardima predavanja i učenja. Sa bazom u Londonu, Akademija je prisutna u 80 zemalja širom sveta. Srbija se takođe našla na toj velikoj listi zemalja koje imaju priliku da uče i rade sa najkvalitetnijim kadrovima iz Ujedinjenog Kraljevstva, a u Beogradu je prva stanica Centar za edukaciju baletskih igrača "ASD" koju vodi Ana Došen, inače prvi student na Akademiji sa ovih prostora.

Nedavno je održan i godišnji koncert ove ustanove, a Došen za Euronews Srbija kaže da je priprema događaja trajala oko godinu dana.

"Čim započnemo školsku godinu u septembru, odmah krećemo sa organizacijom - scenarija, kostimi, organizacija - jer to je jedan dugoročan proces. Mi nismo studio, mi smo zaista škola", objašnjava naša sagovornica.

Svi polaznici dobrodošli

Audicije za ovu prestižnu baletsku školu ne postoje i svaka članica je dobrodošla. Polaznice biraju smeri, fokusiraju se na cilj ka kojim teže u baletu, a njihovo dalje obrazovanje u ovoj školi zavisi od toga da li baletom planiraju da se bave profesionalno ili su došle da se druže i razvijaju kako fizički, tako i mentalno. 

Euronews

 

"Mi ne volimo da pravimo selekcije i audicije. Dolaze, naravno, na probne časove i onda u odnosu na njihove želje, mogućnosti kako sve neke utiske saberemo nakon javnih časova sa roditeljima i sa učenicima. Onda ih upisujemo u školu", kaže Došen.

Balet je jedna od najstarijih plesnih tehnika i temelja o ostalim plesnim stilovima. Karakterišu ga stroge plesne forme koje ne podrazumevaju nagle pokrete. Beogradska Kraljevska baletska akademija svetski je priznata, a dokaz tome bio je i poziv pokojne kraljice Elizabete II da upravo ova škola svojim nastupom uveliča njen jubilarni 90. rođendan 2016. godine. 

Balet zaista vas nekako uči životnim veštinama, zbog discipline, zbog jednog odnosa prema sebi, jedan red i to ima definitivno izuzetno vezu sa školstvom i sa školovanjem. Utiče izuzetno dobro na koncentraciju i na mnogo toga", objašnjava Došen.

 "Disciplina isto koliko i sport"

Na godišnjem koncertu Kraljevske baletske akademije u Pozorištu na Terazijama veliku podršku u školi kao i svim predavačima i polaznicima pružio ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson, koji otvorio ovu kulturnu manifestaciju i dodelio diplome balerinama. 

"Mislim da već možete da osetite uzbuđenje u bekstejdžu koje dolazi od svih ovih mladih ljudi koji su se pripremali, učili svoje pokrete prethodnih meseci. Mislim da su oni uzbuđeni da nam to pokažu. To je disciplina isto koliko i sport, a to je zaista fantastično za decu. Ova deca večeras imaju veze sa Kraljevskom baletskom akademijom. Ana Došan predstavlja tu školu ovde u Srbiji i ona je ovde donela znanje i učenje o baletu koje se već vekovima prenosi", rekao je Ferguson.

Baletska škola radi isključivo po programu Kraljevske akademije za igru koje je vodeća institucija u svetu za obrazovanje baletskih plesača i pedagoga, ali fokus ove prestižne škole je, pre svega, učenje polaznika lepom ponašanju, manirima i timskom duhu od najranijeg detinstva. 

Osnovana 1. septembra 2011. godine, ova škola i nakon 13 godina rada stvara imena priznata u svetskom baletu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura