Aktuelno iz kulture

Venders: Srce Sarajeva najlepša nagrada

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2021

-

09:36

Venders: Srce Sarajeva najlepša nagrada
Vim Venders - Copyright Tanjug/27. Sarajevo film festival, 2021/Obala Art Centar

veličina teksta

Aa Aa

Nemački reditelj Vim Venders ocenio je kao "najlepšu nagradu" Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti koje mu je uručeno u petak uveče na otvaranju Sarajevo film festivala.

"Oči su vredan alat, ali najvažniji organ filmaša je njegovo srce. Srce je ono koje vidi lepotu i prezire ružnoću. Srce vidi mir, a pati zbog rata. Srce vidi istinu i prezire laži. Ovo je najlepša nagrada koju može zamisliti srce. Hvala vam!", rekao je Venders na svečanosti u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Venders se na svečanosti pojavio noseći festivalsku majicu ispod sakoa koju je dobio prilikom prvog dolaska 2011. godine, kada je prikazan njegov dokumentarac "Pina", a tada je održao i predavanja učesnicima programa "Talents Sarajevo".

Tanjug/27. Sarajevo film festival, 2021/Obala Art Centar

 

"Došao sam pre deset godina. Nosim ovu majicu ponosno od tada, a sad odlazim s pravim srcem. Vratiću se 2031", rekao je nemački sineasta nagrađen burnim aplauzom.

Kako je najavljeno, Venders će 16. avgusta održati Masterklas u Narodnom pozorištu Sarajevo, a danas počinje retrospektiva njegovih odabranih filmova, u raznim bioskopima u gradu.

Nakon prikazivanja "Alis u gradovima" reditelj će razgovarati sa publikom, a iste večeri publika će moći da vidi i dokumentarac "Buena Vista Social Club".

Venders će 16. avgusta pre projekcije predstaviti film "Pariz, Teksas", a 17. avgusta "Do kraja sveta". Sarajevo film festival će prikazati 15. avgusta i restaurisanu verziju Vendersovog filma "Hotel od milion dolara" u Narodnom pozorištu.

Početak nove priče

Prethodno su crvenim tepihom na ulazu u Narodno pozorište prošetale brojne zvanice među kojima su bili Venders, Tanović, glumci njegovog filma Branko Ðurić Ðuro i Goran Navojec, zatim Emir Hadžihafizbegović, Tarik Filipović i Jasmila Žbanić, a domaćin svečnosti otvaranja bio je mladi bosanskohercegovački glumac Dino Bajrović.

Tanjug/27. Sarajevo film festival, 2021/Obala Art Centar

 

"Život bez umetnosti i filma nije to što smo navikli da bude. Tako da zaista cenim da ste večeras ovde. Nadam se da ćemo se vratiti normalnom životu koji je dostojan čoveka. Nadam se da će ovo biti početak jedne lepe nove priče", izjavio je direktor festivala Mirsad Purivatra.

"Pisma s krajeva svijeta” međunarodnog kolektiva reditelja Bistrik7, hronika je prvih dana zaključavanja usled Kovid-19 ispričana u 14 privatnih kućnih filmova, a prikazan je u okviru programa Specijalne projekcije u Ljetnom kinu Vatrogasac, dok Tanovićevih "Deset u pola", prati dvojicu ćevapdžija u pandemijskom Sarajevu, i nalazi se u okviru netakmicarskog "Open er" programa.

U okviru "Open era" biće prikazani i "Otac" Floriana Zelera, "Hvataj se ceste" Panaha Panahija, "Jahači pravde" Andersa Tomasa Jensena, "Junak" Asghara Farhadija, "Novi poredak" Mihela Franca, kao i "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića, kojim će 20. avgusta biti zatvoreno 27. izdanje festivala.

Tanjug/27. Sarajevo film festival, 2021/Obala Art Centar

 

Na Sarajevo film festivalu takmičiće se 48 igranih, dokumentarnih, kratkih i studentskih filmova za nagrade Srce Sarajeva. Crnogorsko-srpska koprodukcija "Elegija lovora" reditelja Dušana Kasalice biće premijerno prikazana 15. avgusta, kao jedan od deset naslova koji se takmiče za Srce Sarajeva za najbolji igrani film.

U takmičarskom programu - igrani film je premijerno i "Stvari vrijedne suza" mađarske rediteljke Kristine Grosan, a tu su i "Kelti" Milice Tomović iz Srbije, "Brdo na kojem riču lavice" kosovske rediteljke Luane Bajrami, "Bebia, jedina čežnja moje duše" Gruzijke Juje Dubračkus, francusko-grčki "Mjesec, 66 pitanja" Žakline Lencu, "Murina" hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović, "Tražeći Veneru" kosovske rediteljke Norike Sefa, "Velika sloboda" Austrijanca Sebastijana Majzea i "Žene plaču" Bugarke Mine Mileve.

Srce Sarajeva dodeljuje se i najboljem reditelju, glumcu i glumici. Za Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, odnosno Nagradu za ljudska prava i Specijalnu nagradu žirija takmičiće se 16 dokumentarnih, a u preostala dva takmičarska programa. u kategoriji za najbolji kratki film deset ostvarenja, a njih 12 za najbolji studentski film.

Tanjug/27. Sarajevo film festival, 2021/Obala Art Centar

 

Netakmičarski program "U fokusu" Sarajevo film festivala donosi filmove "Kvo vadis Aida" bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, "Košnicu" kosovske rediteljke Blerte Bašoli, "Zlosrećnu ševu ili otkačeni pornić" Rumuna Radua Judea, kao i "Oazu" reditelja Ivana Ikića iz Srbije.

"U fokusu" će biti prikazani i slovenačko-italijanski "Sanremo" reditelja Miroslava Ćire Mandića, "Tabija" Igora Drljače, film "Evolucija" mađarskog reditelja Kornela Mundruča, rumunsko-belgijsko-meksička koprodukcija "La sivil" Teodore Ane Mihai, turski "Oprost" Čema Ozaja, "Pripreme da zajedno provedemo nepoznat vremenski period" Lili Horvat iz Mađarske i "Šta vidimo kada gledamo u nebo?" Gruzijca Aleksandra Koberidzea.

Festival ima, između ostalih, i programe "Suočavanje sa prošlošću", "Kinoskop", "BH film", "Pretpremijere serija", a ima i novoustanovljenu Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti, a filmovi će biti prikazivani u sarajevskim prostorima kao što su Narodno pozorište, Cinepleks Sarajevo, i Ljetno kino na nekoliko lokacija.

Sarajevo film festival zatvara 20. avgusta premijera filma "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića.

Komentari (0)

Kultura