Aktuelno iz kulture

Scenario za film "Nečista krv - greh predaka" proglašen najboljim u Vrnjačkoj Banji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2021

-

15:07

Scenario za film "Nečista krv - greh predaka" proglašen najboljim u Vrnjačkoj Banji
promo/This and That produkcija - Copyright promo/This and That produkcija

veličina teksta

Aa Aa

Prva nagrada, odlukom stručnog žirija 45. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, pripala je scenariju Vojislava Nanovića i autoru scenarija adaptacije Mileni Marković za film "Nečista krv - greh predaka" u režiji Milutina Petrovića.

"Izvanredna freska likova Bore Stankovića, kao i slika srpskog patrijarhalnog mentaliteta i njegove borbe za opstanak i oslobođenje od turske vlasti", mišljenje je žirija koji je radio u sastavu: Ivana Vujić, Radoslav Zelenović i Aleksandar Đaja.

Druga nagrada dodeljena je scenariju Strahinje Madžarevića za film "Lihvar" u režiji Nemanje Ćeranića, dok treća nagrada odlazi u ruke Nataliji Avramović i Ljubinki Stojanović za film "Prolećna pesma" u režiji Natalije Avramović.

Specijalna nagrada žirija je dodeljena scenariju Ivana Ikića za film "Oaza" u njegovoj režiji.

"Scenario predstavlja autentičnu priču o neophodnosti ljubavi i nedostatku empatije u savremenom svetu", istakli su u svom obrazloženju članovi žirija.

Umetnički savet Festivala filmskog scenarija je Goranu Markoviću dodelio novoustanovljenu nagradu "Mihićevo zlatno pero", za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji.

Žiri grada domaćina je doneo jednoglasnu odluku da se "Rimski zlatnik" dodeli glumcu Milošu Bikoviću za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Žiri novinara i filmskih kritičara dodelio je nagradu za najbolji scenario Nataliji Avramović i Ljubinki Stojanović za film "Prolećna pesma", dok je nagrada publike pripala "Južnom vetru 2: Ubrzanju". 

U Glavnom takmičarskom programu 45. festivalskog izdanja od 13. do do 17. avgusta prikazano je devet novih domaćih filmova.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu