Aktuelno iz kulture

Posmrtni ostaci Žozefine Beker biće premešteni u Panteon

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2021

-

19:39

Posmrtni ostaci Žozefine Beker biće premešteni u Panteon
Žozefina Beker - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posmrtni ostaci slavne francusko-američke pevačice i plesačice Žozefine Beker, biće preneti iz Monaka i sahranjeni u mauzoleju Panteon u Parizu, izjavila je danas francuska ministarka vlade Anjes Panije-Runaše.

"Sjajna dama, koja je volela Francusku, ući će u Panteon. Hvala Emanuelu Makronu na ovom priznanju", napisala je Panije-Runaše na Tviteru, potvrđujući ranije medijske navode, prenosi Rojters.

profimedia

 

Žozefina Beker rođena je u Misuriju 1906. godine, ali je zajedno sa mnogim Afroamerikancima ostala u Parizu posle Prvog svetskog rata. Tu se pridružila Pokretu otpora i počela da se intenzivno bavi plesom i pevanjem. 

Bila je i veliki humanitarac i usvojila je dvanaestoro dece. Ostavila je važan uticaj na buduće generacije pevača, poput Širli Besi, koja je smatra svojim najvažnijim uzorom.

 

Umrla je 1975. godine, a nakon što njeni ostaci budu premešteni 30. novembra, Beker će počivati pored drugih francuskih nacionalnih ikona, kao što su pisci Emil Zola i Viktor Igo, filozof Volter i političarka Simon Vej.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu