Aktuelno iz kulture

Džoni Roten izgubio na sudu od bivših kolega iz grupe "Sex Pistols"

Komentari

Autor: Daily Mail

24/08/2021

-

09:12

Džoni Roten izgubio na sudu od bivših kolega iz grupe "Sex Pistols"
Seks Pistols - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Dva nekadašnja člana grupe Sex Pistols dobila su na sudu bitku protiv bivšeg frontmena Džonija Rotena, oko upotrebe pesama tog benda u novoj TV seriji.

Bivši bubnjar Pol Kuk i gitarista Stiv Džouns tužili su pevača Rotena (kom je pravo ime Džon Lidon), zahtevajući da pesme koriste u tv drami "Pistol" koju režira Deni Bojl.

Serija od šest epizoda, koja bi trebalo da se emituje sledeće godine, zasnovana je na Džounsovim memoarima "Lonely Boy: Tales From A Sex Pistol". Prema ugovoru, Kuk i Džouns će dobiti po pet miliona funti od kreatora serije.

Tokom jednonedeljnog saslušanja na Višem sudu u Londonu, oni su tvrdili da se, prema uslovima ugovora članova benda (BMA) iz 1998. godine, odluke u vezi sa zahtevima za licenciranje mogu donositi na osnovu "pravila većine".

profimedia

 

Lindon, koji je ranije rekao za britanski Sandej Tajms da je serija "najveće nepoštovanje koje je morao da istrpi", tvrdio je da se licenca za upotrebu muzike u seriji ne može koristiti bez njegovog pristanka, ali je sud presudio u korist Kuka i Džounsa, piše Dejli mejl.

Njihovi predstavnici ispričali su na sudu da se originalni član benda Glen Metlok, kog je kasnije zamenio Sid Višos i predstavnici Višosove zadužbine, slažu sa njihovim zahtevom.

Sex Pistols osnovani su 1975. godine, a grupa se raspala samo tri godine kasnije. Međutim, nakon toga imali su brojne zajedničke nastupe, od kojih je poslednji održan 2008. godine.

Serija će se prikazivati na američkom FX kanalu, koji je deo Diznijeve mreže. 

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura