Aktuelno iz kulture

Dve nagrade za film "Strahinja Banović" na Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2021

-

17:41

Dve nagrade za film "Strahinja Banović" na Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima
Dve nagrade za film "Strahinja Banović" na Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Filmu "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića dodeljene su danas dve nagrade: nagrada Ekumenskog žirija i nagrada žirija mreže Evropskih prikazivača Europa Cinemas Label na Međunarodnim filmskom festivalu u Karlovim Varima.

Arsenijevićev film "Strahinja Banović" (međunarodni naslov "As Far As I Can Walk") takmičio se u Glavnom programu Festivala zajedno sa još 11 ostvarenja iz celog sveta.

U obrazloženju nagrade se navodi da je kroz realnu dokumentaristiku predstavljena humana i ljubavna priča.

Promo

 

Film „Strahinja Banović“ priča veliku i humanu ljubavnu priču, balansirajući između realne dokumentaristike i vanvremenske poezije. Reč je o filmu koji govori o teškom iskustvu migracija, sa epskom dimenzijom koja se na kraju pretvara u priču o strasti", navode u orazloženju..

Nagrada ekumenskog žirija je nezavisna filmska nagrada koja se od 1973. godine dodeljuje na glavnim međunarodnim filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Lokarnu, Karlovim Varima i do 2015. u Montrealu. Ekumenski žiri okuplja stručna lica evanđelističke i katoličke crkve koji dodeljuje nagrade filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrednosti.

Promo

 

Za nagradu žirija Europa Cinemas takmičilo se 20 filmova iz takmičarskih sekcija Kristalni globus (Crystal Globe Competition) i Istočno od Zapada (East of The West). U žiriju za ovu nagradu bili su članovi Mreže Europa Cinemas: Linda Arbanová (Kino Aero, Prag, Češka, Erika Borsos (Budapest Film Zrt., Budimpešta, Mađarska) i Gregor Janežič (Kino Vrhnika, Vrhnika, Slovenija).

Žiri je u svom obrazloženju naveo da je film dobra prezentacija migracije sa kojom se suočava gotovo ceo svet.

Promo

 

"Film „Strahinja Banović“ je odlična prezentacija jednog od najvećih problema današnjice, migracija. Žiri Europa Cinemas zaljubio se u priču filma, koja kombinuje tradicionalnu poeziju i savremena pitanja. Mladi reditelj, Stefan Arsenijević, slika život migranata tačno i istinito, i svako se može poistovetiti sa intimnim borbama u odnosu dva glavna lika. Vrednujemo ovaj film zbog njegove izvrsne slike, koja istančano podupire poruku filma. Takođe smo očarani zanimljivom glumom glumaca, i smatramo da film ima veliki potencijal da se „obrati“ različitim publikama u Evropi, putem svog jakog, dubokog i emocionalnog jezika", navodi se u obrazloženju.

Ceremonija dodele glavnih nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima održaće se večeras u 20 sati.

Komentari (0)

Kultura