Aktuelno iz kulture

Kolin Farel: Nikada nisam igrao lika koji radi tako odvratne stvari bez pardona kao u "Severnim vodama"

Komentari

Autor: Guardian

01/09/2021

-

08:39

Kolin Farel: Nikada nisam igrao lika koji radi tako odvratne stvari bez pardona kao u "Severnim vodama"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Ništa me nije šokiralo u 'Severnim vodama'. Da hoću da se šokiram, otišao bih u tri ujutru da vidim nekog beskućnika na ulici. To je šokantno, jer pokazuje apatiju koja dovodi do najgore surovosti. Ovde ima krvi i ubijanja foka i kitova, ubistava, silovanja, haosa. Ali ma koliko brutalno to delovalo, sve je to izmišljeno", smatra glumac Kolin Farel.

Izmišljena jeste, ali zato "Severne vode" reditelja Endrjua Hejga, mini serija od pet epizoda zasnovana na istoimenom romanu Jana Mekgvajera iz 2016. godine, deluje mnogo realističnije, od većine istorijskih drama. 

Glumačka postava ove serije radila je u ekstremnim uslovima, oslikavajući putovanje broda kitolovca iz 1859, kapetana Braunlija (Stiven Graham), monstruoznog harpundžije Draksa (Kolin Farel) i brodskog hirurga Samnera (Džek O'Konel) i ostatka posade do voda Arktika. 

"Dobio sam tu knjigu, a moji agenti mislili su da mi se možda neće svideti. Ali posle 50 strana, znao sam da želim ovo da radim. Za neke ljude ovo je mračno i nasilno, ali to mi se upravo i sviđa ovde. Deluje mi da govori nešto vrlo važno o tome šta nas, kao ljudska bića, pokreće i meni je to nekako imalo smisla. Uklopilo se u sve ostalo što sam radio", ispričao je Farel za Gardijan.

Serija je istovremeno i istorijska drama i misterija i avanturistički triler i filozofski traktat, pružajući Hejgu priliku da istražuje mnogo više od vizuelnih kontrasta klaustrofobičnih brodskih kabina i arktičkih bespuća.

On ovoj seriji daje realističnost i iskrenost, baveći se ljudima za koje je moral promenljiv i zanemarljiv koncept. 

Privid civilizovanosti koji održava hirurg Samner, krije latentnu bezdušnost i kolonijalni rasizam kom je svedočio tokom svog službovanja u Indiji, kog se priseća kada naiđu na lokalnu inuitsku populaciju. Granice njegove pristojnosti, izaziva Farelov oportunista Draks, čovek koji veruje da je "zakon samo naziv koji daju onome što odgovara nekim ljudima".

Sve je bilo ekstremno, sreća što niko nije umro na snimanju

Neopterećen kajanjem ili savešću, Draks predstavlja prirodnu krajnju tačku savremene opsednutosti ličnim slobodama, piše Gardijan.

"Nikada nisam igrao lika sa tako malo moralnih skrupula ili koji radi tako odvratne stvari bez pardona", kaže Farel o svom liku, koji je podjednako nemilosrdan prema svojim kolegama, kao i prema životinjama. 

Draks je od Farela zahtevao neverovatnu fizičku transformaciju, toliko napornu, da je rešio da to više nikada ne radi ni zbog jedne druge uloge.

"Jeo sam mnogo i dizao teške tegove. Gledao sam slike viktorijanskih boksera i lučke radnike, pokušavajući da dobijem stomak i mišiće. To nisam radio pod nadzorom lekara i to je bilo zaista pogrešno", rekao je on.

Prvih mesec dana snimanja koje je počelo u septembru 2019. godine, filmska ekipa provela je na manje od hiljadu kilometara od Severnog pola, a producenti veruju da je to bila najsevernija tačka na kojoj je ikada sniman neki igrani sadržaj. 

profimedia

 

Naravno, to je značilo i da su pred njima vanredni izazovi. "Aktiv", ojačani drveni brod koji u seriji "igra" kitolovca "Volontera", zajedno sa ledolomcem i brodom za smeštaj filmske ekipe, uputio se na dvodnevno putovanje severno od Svalbarda u Norveškoj. 

Nakon što su završili "lov" na plutajuću santu leda, koja im je bila potrebna za snimanje scene, počela je trka s vremenom, a jedan tim ostavljen je da motri na polarne medvede. Jednog dana morž je iskočio iz leda usred scene, drugog je "Aktiv" morao da juri odvaljeni deo sante na kom je ostala zarobljena nekolicina članova ekipe. Jednostavno, ova serija zahtevala je mnogo improvizacije.

"Nemam s čim da uporedim taj deo sveta ili koliko je Endrju klinički lud, kada je u potrazi za istinom. On nije neki gospodin, on je je*ena životinja, ali je jako dobar čovek. Kad smo kod toga, kad je rekao: 'Vraćamo se na otvoreno more', nikad neću zaboraviti kakvo sam olakšanje osetio, zato što niko nije umro", kaže Farel.

Samo je jednom razmetljivost savladala zdrav razum, kada je nekoliko članova tima rešilo da se okupa u ledenoj vodi. Inače, ekipa koju su činili isključivo muškarci, shvatala je da serija ne govori o demonstriranju muževnosti, nego onoga što se nalazi ispod nje. 

"Bilo je vrlo intenzivno, ali smo stvorili takvu vezu, kakvu sam iskusio samo u filmu 'Aleksandar'. To je takođe bilo ekstremno iskustvo, ne samo zbog toga kako su ga kritičari brutalno komentarisali, nego i zbog prolaska kroz vatru, jednog vrlo dubokog iskustva koje sam prošao sa jednom grupom ljudi. Ovim pričamo jednu vrlo ružnu priču, na jednom vrlo lepom mestu. Daljina je bila ekstremna, opasnost je bila ekstremna, bliskost je bila ekstremna. Promenilo mi je život", rekao je Farel.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura