Aktuelno iz kulture

Klasika ili zatvor: Sudija u Britaniji naredio ljubitelju "ultradesničarske" literature da se okrene Šekspiru i Dikensu

Komentari

Autor: The Guardian

03/09/2021

-

17:17

Klasika ili zatvor: Sudija u Britaniji naredio ljubitelju "ultradesničarske" literature da se okrene Šekspiru i Dikensu
Knjige - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Osumnjičeni simpatizer nacista i "ultradesničarskih" ideja, Ben Džon (21), moraće svaka četiri meseca naredne dve godine da se javlja britanskom sudu ne bi li uverio sudiju da, umesto literature koja propagira "nadmoć bele rase", čita dela klasične književnosti književnosti.

Bivši student Univerziteta u Lesteru je, naime, preko interneta preuzeo gotovo 70.000 naslova i dokumenata koje govore o ideologiji nacista i fašista, ali i razna uputstva za izradu bombi i pripremu terorističkog čina. Ipak, ovaj mladić je izbegao zatvor (maksimalna predviđena kazna je zatvorska kazna od 15 godina) i osuđen je na uslovnu kaznu, izvestio je The Guardian.

Sudija Timoti Spenser koji se ove nedelje suočio sa osumnjičenim simpatizerom nacista i potencijalnim teroristom, zaključio je da je Benov zločin verovatno "čin tinejdžerske ludosti" i izolovani incident.

"Vi ste usamljena osoba sa malo ili svega nekoliko pravih prijatleja. Uklapate se u istrošeni obrazac društveno-nezgodnih, ljutih mladića koji se povlače iz spoljnog sveta u mračne onlajn kutke, gde svaki klik vodi do nečeg ekstremnijeg", izgovorio je sudija, uz zaključak da je Džon "vrlo podložan" regrutovanju od strane drugih, ali da nije mišljenja da je nameravao nekome naneti štetu.

Sudija je potom izrekao uslovnu kaznu, uz opasku da je zatvorska kazna izbegnuta "za dlaku", pa je na staru izreku: "Čitanje oslobađa" podsetio i kritičar Gardijana u svom tekstu.

"Jeste li čitali Dikensa? Džejn Ostin? Počnite s `Gordost i predrasude` i Dikensovom `Pričom o dva grada`, Šekspirovom `Bogojavljenskom noći`. Razmislite i 4. januara ćete mi reći šta ste pročitali, a ja ću vas o tome ispitati. Testiraću vas i ako mislim da me lažete, nadrljaćete", izgovorio je sudija, pošto je nekadašnji student Lester univerziteta obećao da više neće istraživati literaturu koja propagira nacističke ideje.

Osim uslovne zatvorske kazne, Ben Džon je dobio i petogodišnji nadzor uprave za sprečavanje teškog kriminala.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu