Aktuelno iz kulture

Preminuo slikar Kosta Bunuševac: Odlazak "urbanog samuraja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2021

-

11:54

Preminuo slikar Kosta Bunuševac: Odlazak "urbanog samuraja"
Preminuo slikar Kosta Bunuševac: Odlazak "urbanog samuraja" - Copyright Tanjug/Dragan Stanković

veličina teksta

Aa Aa

"U sredu, 8. septembra, preminuo je umetnik, član slikarske sekcije Ulus Kosta Bunuševac", objavilo je Udruženje likovnih umetnika Srbije (Ulus).

Kosta Bunuševac je rođen 1948. godine u Splitu, a Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završio je na odseku slikarstva 1971. godine u klasi prof. Stojana Ćelića.

Bunuševac je ostvario brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu, a bio je multimedijalno orijentisan kroz teatar, dizajn, marketing, pronalazaštvo, muziku, arhitekturu, glumu na filmu, pozorištu i na televiziji.

Tanjug/Dragan Stanković

 

Radio je kao profesor na Akademiji lepih umetnosti u periodu od 1999. do 2007. Idejni je tvorac nagrađenih TV emisija "Beograd noću" i "Oliver Mandić šou". Javnost ga poznaje i kao omiljenog lika iz filma "Kako je propao rokenrol", Super Ridža.

Prvim crtežima na studijima večernjeg akta, u duhu najboljih akademskih realista, unutar jedne male grupe ezoterika Kosta Bunuševac je objavio svoju likovnu moć. Krajnja ponesenost, ushićenost kojom vlada strog, gotovo okrutan sistem, kartezijanska logika i asketizam, obeležili su ovog umetnika od prvih dana.

Bunuševac slikar, crtač, dizajner, performer, promoter, demijurg, "one man šou", uz još dve tri ličnosti, postaje centar svih, ne samo "andergraund" okupljanja vertikalnog Beograda sedamdesetih i osamdesetih godina. Taj duh je sazrevao u spektakularnim izazovima i iluminacijama Koste Bunuševca. "Mag" ili "urbani samuraj", idol svakako, Bunuševac je, uprkos svima i svemu, bio i ostao bez prethodnika.

Komentari (0)

Kultura