Aktuelno iz kulture

Otkazani brojni muzički festivali u 2021: Rizik je preveliki

Komentari

Autor: Euronews

09/05/2021

-

16:39

Otkazani brojni muzički festivali u 2021: Rizik je preveliki
Otkazani brojni muzički festivali u 2021: Rizik je preveliki - Copyright EPA/NEIL HALL

veličina teksta

Aa Aa
 

Sziget, najveći muzički festival u Mađarskoj, neće se održati ni ove godine, čime se pridružuje dugačkoj listi velikih svetskih festivala koji su zbog pandemije koronavirusa pomereni za narednu godinu. Među festivalima otkazanim i u 2021. nalaze se i Glastonberi, Primavera, Koačela, BST Hyde Park... 

Sziget koji je svake godine privlačio nekoliko stotina hiljada posetilaca na dunavsko ostrvo u Budimpešti, poslednji put je održan u avgustu 2019. 

EPA/MARTON MONUS

Sziget

Organizatori su saopštili da su neizvesna pravila u pogledu putovanja, odsedanja i upotrebe takozvanih "kovid pasoša" u zemlji i inostranstvu učinili da promene planove za ovu godinu. 

U saopštenju navode da "s tugom u srcu, ali znajući svoju odgovornost" Sziget nastavljaju da pripremaju za 2022. godinu. 

 

 

Otkazan je i jedan od najvećih britanskih festivala Glastonberi, ali će publika 22. maja preko striming servisa moći da prati nastupe grupe Coldplay, Dejmona albarna, Džordže Smit, Haima i Wolf Alice na petočasovnom virtuelnom događaju. 

 

Čak četvrtina britanskih festivala, među kojima su pored Glastonberija i čuveni BST Hyde Park otkazana je ove godine, uglavnom zbog nedostatka osiguranja, što znači da bi u slučaju otkazivanja u poslednji čas, izgubili ogromne novčane iznose.  

Kako bi obezbedila opstanak ovih festivala i njihovo održavanje u 2022. godini, Vlada Britanije obezbedila je sredstva od ukupno 460 miliona evra.  

Ni organizatori najpoznatijeg španskog festivala Primavera nisu želeli da rizikuju ove godine. 

"Sve smo pokušali", saopštili su oni, "ali sada smo doneli bolnu odluku da zbog nesigurnosti koja okružuje pravni okvir za održavanje velikih događaja na zakazane datume, otkažemo festival".  

Otkazani su i hrvatski festivali Zrće Spring Break, Papaya, kao i Egzitov festival u Umagu Sea Star. 

Koačela, jedan od najpoznatijih festivala u Sjedinjenim Američkim Državama, takođe neće biti održan pre 2022. godine 

Komentari (0)

Kultura