Aktuelno iz kulture

Kako su stvarno izgledali Kleopatra, Isus ili Elizabeta I? Holandski umetnik ima odgovor (FOTO)

Komentari

Autor: Mymodernmet.com

19/09/2021

-

08:22

Kako su stvarno izgledali Kleopatra, Isus ili Elizabeta I? Holandski umetnik ima odgovor (FOTO)
Kako su stvarno izgledali Kleopatra, Isus ili Elizabeta I? Holandski umetnik ima odgovor (FOTO) - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Da li ste se ikada zapitali kako su istorijske ličnosti, poput Nefertiti i Kleopatre, izgledale u stvarnom životu? Holandski fotograf i digitalni umetnik Bas Utervejk (Bas Uterwijk) predstavlja prilično uverljive portrete poznatih istorijskih ličnosti, koristeći inovativnu rekonstrukciju nervnih mreža. Najnoviji portreti, koje je dodao svojoj već postojećoj galeriji, gledaoce odvode, između ostalog, do starog Egipta, renesanse i Evrope 18. veka.

Da bi napravio ove portrete, Utervejk je unosio brojne reference o izgledu osobe u aplikacije za veštačku inteligenciju (AI), a zatim malim prilagođavanjima programa dolazio do rezultata kojim je bivao zadovoljan.

"Ove mreže 'dubokog učenja' su obučene na hiljadama fotografija ljudskih lica i sposovne su da stvore gotovo foto-realistične ljude od nule ili da ubačena lica smeste u 'latentni prostor' svega onoga što je model naučio do tada", objasnio je Utervejk za mymodernmet.com.

Umetnik smatra da se ljudsko lice nije dramatično promenilo tokom hiljada godina, osim što se promenila moda kada su u pitanju frizura ili šminka.

"Ljudi koji su živeli davno pre nas, verovatno su izgledali slično nama, ali smo navikli da ih gledamo kroz često iskrivljene stilove drevnih umetničkih oblika koji su postojali mnogo pre pronalaska fotografije", objašnjava holandski fotograf.

Ali Utervejk ne samo da predstavlja realistične portrete ličnosti, kao što su Tutankamon ili Elizabeta Prva, već "digitalne manipulacije" primenjuje i na poznata umetnička dela, među kojima su i čuvena Mikelanđelova skupltura Davida, te Leondardova "Mona Liza".

"Baš kao što je fotografija promenila oblik klasičnog slikarstva, tehnike zasnovane na veštačkoj inteligenciji će početi da inspirišu i menjaju umetnost i (post)fotografiju, ali i na sve segmente našeg društva", ističe Utervejk.

Preporuka za vas

Vlaho Bukovac, nestašni dečko koji je od popravnog doma u Americi stigao do srpskog dvora

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu