Aktuelno iz kulture

Muzej dizajna u Londonu priprema prvu veliku izložbu o Ejmi Vajnhaus: Od prve gitare do ručno ispisanih beležnica

Komentari

Autor: The Guardian

17/09/2021

-

22:30

Muzej dizajna u Londonu priprema prvu veliku izložbu o Ejmi Vajnhaus: Od prve gitare do ručno ispisanih beležnica
Ejmi Vajnhaus - Copyright AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

"Ejmi: Iza scene" naziv je retrospektivne izložbe posvećene životu pevačice, koja je preminula 2011. u 27. godini.

Izložba u Muzeju dizajna u Londonu biće otvorena 26. novembra i prva je postavka te vrste koja će biti otvorena u Velikoj Britaniji.

Velika retrospektiva života i karijere Ejmi Vajnhaus predstaviće je kao "muzičkog intelektualca", prvi put biće izloženi i neki njeni lični predmeti, kao što su njena prva električna gitara i ručno ispisane sveske, a posetiocima će ponuditi i mogućnost da zarone u virtuelnu stvarnost.

Prija Kančandani, glavni kustos Muzeja dizajna, kazala je za Guradian da će se postavka u najvećoj meri fokusirati na muziku Vajnhausove, njen osećaj za modu i na desetine raznovrsnih muzičkih uticaja iz kojih je crpela inspiraciju tokom karijere, od Dajne Vošington do Franka Sinatre.

"Imali smo osećaj da je ostalo još nešto neizrečeno o Ejminoj priči i njoj kao ozbiljnoj muzičarki - način na koji je ona predstavljena u medijima zaista je umanjio njeno nasleđe. Mnogo je buke oko njenog privatnog života preplavilo ostale aspekte i ja sam pokušala da otkrijem i one druge slojeve i potrudim se da ispričamo pravu priču", kazala je za Guardian Kančandani.

profimedia

Muzej dizajna u Londonu biće domaćin prve sveobuhvatne izložbe posvećene životu i radu Ejmi Vajnhaus, koja je preminula pre 10 godina

Ova impresivna izložba predstaviće i Ejminu odeću i korene njene estetike, pa će se tako među izloženim stvarima naći i "moskinova" torba i žuta "prin" haljina koju je nosila na dodeli Britanskih nagrada 2007, ali i rukom pisane note i tekstovi.

Postavka obuhvata i instalaciju inspirisanu studiom Metropolis u kom je Ejmi snimala, a koji je dizajnirala umetnica Kjara Stivenson.

Kao veliko finale postavke, polukružni prostor sa kompjuterski generisanom figurom Ejmi i rukom ispisanim materijalom iz njene arhive, učiniće posebno  animirano iskustvo za posetioce, a za šta se pobrinuo studio Moros.

Prvu gitaru (Daphne blue Fender Stratocaster) koristila je prilikom objavljivanja debi albuma, "Frank", a retrospektivna izložba će, takođe, posebnu pažnju posvetiti i tome kako je došlo do čuvenog albuma "Back to Black".

Prijateljica Vajnhausove i kreativna direktorka Naomi Pari, koja je radila kao poseban savetnik na ovom projektu, ističe nadu da će izložba jasno definisati Ejmi kao umetnika, a ne kao nekakavu medijsku personu.

"Nadam se da je ovo konačna verzija i da će mlađoj publici dati mogućnost da doživi Ejmi, jer je nikada neće videti na sceni", kazala je Pari.

Haljina sa poslednjeg nastupa na aukciji

U britanskim medijima se protekle nedelje pojavila i vest da će haljina koju je Ejmi nosila na svom poslednjem nastupu u Beogradu biti prodata na aukciji.

Prema procenama, očekuje se da će cena na aukciji dostići cenu od 14.500 funti, a sav prihod od prodaje njenih ličnih stvari otići će u fondaciju koju su osnovali njeni roditelji, u znak sećanja na njihovu prerano preminulu ćerku, a sve u cilju kako bi pomogli mladima koji se bore sa zavisnošću.

Prošle godine je u Muzeju Gremi u Los Anđelesu održana izložba "Beyond Black", koja je dala osvrt na istančan modni ukus Ejmi Vajnhaus, dok je Jevrejski muzej u Londonu 2013. bio domaćin postavke za koju je Ejmin brat Aleks posudio neke njene lične predmete.

Međutim, najavljena izložba u Muzeju dizajna biće prva sveobuhvatna u smislu da će pokriti i Ejmin život i rad.

Pomenimo i da su do sada snimljena dva dokumentarna filma o Ejmi Vajnhaus, a da su povodom desetogodišnjice njene smrti roditelji najavili da planiraju da objave neke njene nepoznate pesme i snimke. Fondacija Ejmi Vajnhaus planira i muzikl, kao i biografski film.

Komentari (0)

Kultura