Poznati

Šta je ostalo od neobjavljene muzike Ejmi Vajnhaus: Roditelji čuvaju snimke još kad je imala osam godina, žele da ih podele sa fanovima

Komentari

Autor: BBC/The Sun

24/07/2021

-

12:00

Šta je ostalo od neobjavljene muzike Ejmi Vajnhaus: Roditelji čuvaju snimke još kad je imala osam godina, žele da ih podele sa fanovima
Šta je ostalo od neobjavljene muzike Ejmi Vajnhaus: Roditelji čuvaju snimke još kad je imala osam godina, žele da ih podele sa fanovima - Copyright Tanjug AP/Kevork Djansezian

veličina teksta

Aa Aa

Prošla je decenija od smrti zvezde soul i džez scene, Ejmi Vajnhaus, i tim povodom je BBC premijerno emitovao dokumentarac o životu priznate muzičarke koja je preminula 23. jula 2011. u 27. godini života.  

U dokumentarcu nazvanom "Reclaiming Amy" prikazani su nikad do sada viđeni materijali, a roditelji i najbliži prijatelji emotivno i potresno su govorili o Ejmi, predstavljajući njenu stranu ličnosti koju publika nije imala priliku da upozna. Naratorka u ovom ostvarenju je Ejmina majka Dženis Vajnhaus.

"Želeli smo da ljudi vide drugu stranu njene ličnosti, da shvate kolikoje bila voljeno, koliko je bila ljubazna i mila, darežljiva osoba... Ne možemo i ne želimo poricati i izbrisati sav užas u vezi sa zavisnostima, ali želimo da podvučemo to ko je i kakva ona zapravo bila", izjavio je Ejmin otac Mič Vajnhaus.

Posthumna kompilacija "Lioness: Hidden Treasures" objavljena je 2011, ali se pretpostavlja da većina materijala koji je snimila nedostaje nakon što je šef izdavačke kuće Dejvid Džozef uništio njene demo snimke kako bi sprečio njihovo korišćenje.

"Bila je to moralna stvar", rekao je on Bilbordu 2015. godine, uz zaključak da nikada ne bi mogao dozvoliti da dopusti nekom drugom da završi njen posao.

Ejmin otac ima pak drugačije mišljenje. Mič Vajnhaus za BBC ističe da je pomenuti gospodin "idiot", pa konstatuje da "naravno" želi da fanovi čuju Ejmine neobjavljene pesme.

Prema njegovim rečima, još postoji nada jer porodica i dalje poseduje neke od njenih snimaka.

"Pronašli smo neke delove, ali su CD pomalo oštećeni, ipak nešto je spaseno", kazao je Mič.

Porodica Vajnhaus poseduje snimke još iz vremena kada je pevačica imala svega osam godina, pa roditelji ističu da bi sav taj materijala, kada bi bio objavljen, fanovima sigurno dao jedan poseban pogled na to kako je tekao razvoj Ejmi, pre svega, kao tekstopisca.

Kako su za BBC istakli, za njih je prvih pet godina bilo isuviše bolno kad bi čuli ili videli neki od Ejminih nastupa.

"To što se Ejmine pesme i dalje emituju, znači da time čuvamo sećanje na nju, sad uviđam to tako", kaže Dženis Vajnshaus.

Ejmi Vajnhaus publika je poslednji put imala prilike da vidi u noći između 18. i 19. juna 2011. godine, u Srbiji, na beogradskom Kalemegdanu. 

Tokom karijere osvojila je 24 nagrade, a 60 puta je bila nominovana za prestižna priznanja. Dobitnica je čak pet "Gremi" nagrada za "Back To Black", a njeni albumi su prodati u više od 20 miliona primeraka.

Uoči desetogodišnjice Ejmine smrti, list The Sun je objavio zabranjeni i nikad objavljeni audio zapis, u kom je legendardna muzičarka priznala da je imala problema sa alkoholom još od svoje 12 godine.

"Obožavam viski. Jednostavno obžavam viski. Pijem ga već osam godina, gotovo svakog dana. Znate onaj osećaj kada ste klinka i želite da budete malo pijaniji od svih ostalih? E, onda pijete viski", govori Ejmi na snimku.

Snimak je, kako je ispričao Mič Vajnhaus u intervjuu za pomenuti list, nastao kada je Ejmi imala dvadeset godina i istakao da bi voleo da njenu ćerku pamte po uspesima, a ne samo po alkoholu, drogi i problematičnim vezama.

"Ona je bila mnogo više od toga", poručio je otac muzičke ikone.

Prema njegovim rečima, Ejmi je imala snažan karakter, uprkos činjenici što je na kraju umrla od svojih poroka.

"Nije istina da porodica nije pokušavala da joj pomogne. Mi smo uradili sve što smo mogli, uključujući i njene prijatelje i njen menadžment, ali znate, ona je bila odrasla devojka. Imala je dvadeset sedam godina, živela je sa svojim partnerom i bila je bogata. Nije bilo lako kontrolisati je", kazao je Mič.

Roditelji Ejmi Vajnhaus su nakon njene smrti osnovali fondaciju koja nosi njeno ime, a koja pomaže deci i mladim ženama i radi na prevenciji i borbi protiv bolesti zavisnosti.

Komentari (0)

Magazin