Poznati

Najbolji prijatelj Ejmi Vajnhaus napisao svoju verziju života sa muzičkom zvezdom, njeni roditelji ljuti i razočarani

Komentari

Autor: Euronews/ Daily mail

19/06/2021

-

13:48

Najbolji prijatelj Ejmi Vajnhaus napisao svoju verziju života sa muzičkom zvezdom, njeni roditelji ljuti i razočarani
Najbolji prijatelj Ejmi Vajnhaus napisao svoju verziju života sa muzičkom zvezdom, njeni roditelji ljuti i razočarani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Navršilo se tačno deset godina, od neslavnog koncerta Ejmi Vajnhaus u Beogradu. U noći između 18. i 19. juna, mlada Britanka, zvezda soul i džez scene izašla je pred publiku, jedva održavajući ravnotežu i vidno rastrojena. Na scenu je gotovo doslovno obezbeđenje izvuklo, a u tom momentu jedna od najvećih muzičkih zvezda, nije bila u stanju da peva. Ispostaviće se da je to bio poslednji put kako se Ejmi pojavila pred publikom.

Koncert na Donjem gradu Beogradske tvrđave okončan je i pre nego što je počeo, a trebalo je da bude samo početak njene dugo najavljivane evropske turneje.

"Ne poznajem Ejmi Vajnhaus, ali se iskreno nadam da će neko blizak njoj intervenisati i pružiti joj pomoć. Ovo je zaista srceparajuće", možda je i najbolje o svemu izjavio Mobi, koji je te beogradske večeri nastupao posle Ejmi.

profimedia

Sa koncerta u Beogradu...

Mediji su danima potom prenosili da ju je u tom periodu života sustiglo sve - slomljeno srce, zavisnost od alkohola i narkotika, preveliki teret slave, bulimija...

Evropska turneja je otkazana, a činilo se da je Ejmi ipak bila odlučna u nameri da se ovog puta izvuče. Nažalost, nije u tome uspela. Pronađena je mrtva, 23. jula 2011. godine, u svom stanu u Londonu. Imala je tek 27 godina. Istraga o uzroku njene smrti pokazala je da je ova vanserijska kantautorka preminula od slučajnog trovanja alkoholom. Legla je da spava i više se nije probudila...

Porodicu izdao najbolji prijatelj?

Porodica Ejmi Vajnhaus planira da objavi novi dokumentarac u čast tragično preminule petostruke dobitnice Gremija, a baš uoči decenije obeležavanja njene smrti, njen najbolji prijatelj Tajler Džejms (Tyler James) napisao je knjigu "Moja Ejmi: Život koji smo delili/My Amy: The Life We Shared".

Međutim, The Daily Mail piše da je porodica kantautorke prilično ljuta i razočarana, Džejmsa su prihvatali kao člana porodice, a on ih je sada "izdao", objavljujući knjigu bez konsultacija i sa mnogo neistinitih tvrdnji.

"Veoma su razoračarani njegovom odlukom da objavi sopstvenu verziju dešavanja. Sad je zaista gorak ukus u ustima... Ejmini roditelji je jednostavno ne pronalaze i ne popoznaju na stranicama koje je ispiao Džejms", naveo je izvor blizak porodici Vajnhaus za pomenuti list.

Kako se navodi, za porodicu će desetogodišnji pomen biti dovoljno težak, ali je sada nova knjiga samo pogoršala stvari.

profimedia

Najbolji prijatelj Tajler Džejms odlučio da napiše svoju verziju života sa Ejmi

Ejmi i Tajler su se upoznali u londonskoj pozorišnoj školi Sylvia Young, kada su imali 12 godina. Za Ejmine roditelje, kako se ranije pisalo, Tajler je bio osoba za koju su mislili da će ostati jedini koji nikada neće unovčiti njenu slavu. Međutim, sada su drugačijeg mišljenja.

Izvor je za The Daily Mail istakao da je Ejmina porodica bila posebno uznemirena kada su na stranicama pronašli Džejmsove tvrdnje da je zapravo on bio iskreni prijatelj, jedini koji je pokušavao da joj pomogne da se izbori sa demonima, i jedini koji nije bio plaćen da provodi vreme sa Ejmi u tim poslednjih trenucima njenog života.

Roditelji pevačice, navodno, imaju problem i sa drugim tvrdnjama iznetim u knjizi. Prema rečima izvora britanskog lista, roditelji imaju zamerke na mnogo toga, navode da je Džejms izneo mnogo netačnih informacija, te da je čak pogrešno naveo detalje koji se odnose na samu sahranu.

Po svemu bila drugačija

Ejmi Vajnhaus je rođena 14. septembra 1983. godine u Enfildu u Londonu u jevrejskoj porodici, a muziku i pozorište je zavolela kao devojčica. Odrastala je uz džez muziku, a već kao tinejdžerka je ispoljavala buntovni karakter zbog čega je i bila izbačena iz škole. Po klubovima je počela da nastupa sa 16 godina, kada je i snimala niskobudžetne demo snimke. Prvi album snimila je tri godine kasnije.

Ni široj publici nije bilo potrebno mnogo da shvati o kakvoj se autentičnoj i posebnoj muzičkoj pojavi radi. Ejmi je po svemu bila drugačija.

Albumom "Back to Black", objavljenim 27. oktobra 2006, osvojila i kritiku i publiku.  

"Njen album obraća se ljudskom biću koje sa njom deli unutrašnji monolog o tome koliko smo groteskni i bezvredni, koliko ne zaslužujemo dobar život, ili, pak, koliko je teskobno nositi ga na plećima. Na kraju krajeva, ako je ljubav zaista igra u kojoj se gubi, onda nije da ne treba slušati onu koja je bankrotirala, stavila na kocku sve i izgubila. Zauvek", ocenio je pre nekoliko godina u članku Frejzer MekAlpajn za BBC.

Komentari (0)

Magazin