Aktuelno iz kulture

Gruzijska ikona šaha tuži Netflix zbog serije "Damin gambit": "Laž" teška 5 miliona dolara

Komentari

Autor: BBC

18/09/2021

-

09:11

Gruzijska ikona šaha tuži Netflix zbog serije "Damin gambit": "Laž" teška 5 miliona dolara
Gruzijska ikona šaha tuži Netflix zbog serije "Damin gambit": "Laž" teška 5 miliona dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gruzijska šahistkinja Nona Gaprindašvili tuži Netflix jer je, kako se navodi u tužbi, netačno portretisana u seriji "Damin gambit", piše BBC.

Slučaj se odnosi na deo iz poslednje epizode pomenute hit serije, u kojem se kaže da Gaprindašvili, koja sada ima 80 godina, nikad nije igrala takmičarski šah protiv muškaraca. Dokumenti, međutim, pokazuju da je ona do 1968, do godine na koju se epizoda odnosi, igrala protiv najmanje 59 muških šahista.

Gaprindašvili traži 5 miliona dolara odštete i uklanjanje sporne izjave da nikad nije igrala protiv muškaraca.

Kako piše BBC, Netflix ističe da tužba nema "nikakvu vrednost". Ta kompanija ističe da visoko ceni Gaprindašvili i njenu karijeru, ali da će se žestoko braniti u ovom slučaju.

Serija "Damin gambit" temelji se na delu iz 1983. Voltera Tevisa i fokusira se na fikcionalnu šahistkinju Bet Harmon, koju glumi Anja Tejlor-Džoj. 

U poslednjoj epizodi, komentator spominje Gaprindašvili kada opisuje Harmon i kaže: “Jedina neobična stvar o njoj, zaista, jest njen pol. Pa čak i to nije jedinstveno u Rusiji. Postoji Nona Gaprindašvili, ona je svetska prvakinja, ali nikad nije igrala protiv muškaraca".

U tužbi se navodi da je "Netflix drsko i namerno lagao o dostignućima Gaprindašvili zbog jeftinog i ciničnog razloga, da bi ‘pojačao dramu’ učinivši da izgleda da je njegova fikcionalna junakinja uspela da učini što nijedna žena nije, uključujući Gaprindašvili".

Rođena 1941. u gruzijskom gradu Zugdidiju, Gaprindašvili je počela da igra šah s 13 godina i postala je ženska prvakinja sveta kada je imala 20. Gaprindašvili je ujedno i prva žena koja je dobila titulu velemajstora, navodi se u tužbi. Kako advokati gruzijske ikone šaha navode, njihova klijentkinja se do 1968. takmičila protiv najmanje 59 muških šahista, uključujući i velemajstore tog doba, između ostalih, Borisa Spaskog i Dragoljuba Velimirovića.

Serija je premijerno emitovana prošle godine i samo u prvih 28 dana prikazivanja, prema podacima Netfliksa, gledana je u 62 miliona domaćinstva. Ovenčana je sa dva "Zlatna globusa", a zaradila je i 18 nominacija za nagadu "Emi", koje će biti dodeljene 19. septembra u Los Anđelesu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura