Aktuelno iz kulture

Burne dvadesete su završene, nacisti su u usponu: Snimanje četvrte sezone "Vavilon Berlin" je završeno

Komentari

Autor: Hollywood Reporter, Euronews Srbija

19/09/2021

-

09:12

Burne dvadesete su završene, nacisti su u usponu: Snimanje četvrte sezone "Vavilon Berlin" je završeno
Vavilon Berlin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Treća sezona najskuplje evropske produkcije van engleskog govornog područja, detektivske drame "Vavilon Berlin" odvijala se krajem burnih dvadesetih godina 20. veka i završila slomom berze 1929. 

Ono što je poslednja epizoda treće sezone tek nagovestila - ekonomska katastrofa pokrenuće konačni slom demokratske Vajmarske republike i dovesti do uspona naciste, sada dobija i nastavak.

Snimanje četvrte sezone ove hit serije je upravo završeno i  producenti iz "X-Filme" su podelili sa fanovima prve fotografije nove sezone, piše Hollywood Reporter.

"Nemačka prestonica je zarobljena između Vajmarske republike i porasta nacističke Nemačke, Ovog puta, polako, ali sigurno Nemačka klizi u ponor kako počinje zima 1930/30.", izjavili su producenti iz "X-Filme".

Policijski inspektor Gereon Rata (Folker Bruh) i stenografkinja Šarlot Riter (Liv Liza Friz) ponovo će se naći u mračnom podzemlju Berlina, dok se u pozadini odvija politički haos i nazire nova pretnja u vidu ektremističke Nacionalsocijalističke partije.

Dok Gereona istraga vodi u bokserski milje Berlina i neprijatno je blizu Hitlerovih militantnih pristalica, Šarlot rizikuje svoj posao u policiji zbog pokušaja da pomogne sestri koja je ostala bez krova nad glavom i luta ulicama Berlina sa grupom mladih, pokušavajući da preživi u okolnostima ekonomskog pada i visoke stope nezaposlenosti.

Snimalo se 129 dana

Četvrti nastavak je sniman 129 dana u čuvenom Bebelsberg studiju, kao i na originalnim lokacija širom nemačke prestonice, uključujući i legendarnu Aleju Karl Marks.

"Vavilon Berlin" (na IMBd ocenjen sa 8.4) zasnovan je na detektivskim romanima Folkera Kučerai, nemačkog majstora krimića i prema ocenama mnogih predstavlja jedan od najživopisnijih prikaza predratnog Berlina koji je ikada viđen na televiziji. 

Berlin tokom zlatnih dvadestih godina prošlog veka bio je na vrhuncu kulturnog razvoja, pogodan za talentovane i ambiciozne, ali istovremeno i utočište za stotine hiljada jevrejskih imigranata koji su tražili spas od progona u Rusiji i Istočnoj Evropi. Ispod bleštave površine, osiromašene narodne mase bore se za bolji život. To je vreme organizovanog kriminala i političkog ekstremizma.

Budžet "Vavilon Berlin" oko 40 miliona evra

Prve tri sezone pratile su avanture Gereona, policijskog inspektora iz Kelna, koji je prebačen u Berlin ne bi li raskrinkao obruč pornofrafije kojim upravalja berlinska mafija. Poput mnogih drugih i ovaj junak nosi ožiljke iz Velikog rata, drhtavice i posttraumatski stresni poremećaj koje leči morfijumom. Ono što na prvi pogled izgleda kao jednostavan slučaj iznude, ubrzo prerasta u skandal koji će zauvek izmeniti živote Gereona i njegovih najbližih saradnika. 

Četvrtu sezonu potpisuju Tom Tikver, Ahim fon Boris, Henk Handlegten, Kjana el Betar i Betin von Boris. Nove epizode očekuju se 2022, a zanimljiv podatak je i taj da je scenograf serije Uli Haneš koji je osvojio nagradu "Emi" za Netfliksovu hit seriju "Damin gambit".

U pitanju je produkcija koja je dostigla rekordnu gledanost u Nemačkoj, samo prvu epizodu prve sezone je pratilo 1,2 miliona ljudi, a važi za najskuplju ikad realizovanu van engleskog govornog područja sa budžetom oko 40 miliona evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura