Aktuelno iz kulture

Ivanu Ikiću nagrada “Živojin Žika Pavlović“ za film “Oaza"

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2021

-

15:33

Ivanu Ikiću nagrada “Živojin Žika Pavlović“ za film “Oaza"
Ivanu Ikiću nagrada “Živojin Žika Pavlović“ za film “Oaza" - Copyright Prinstscreen YouTube/FAME Solutions

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Ivan Ikić ovogodišnji je dobitnik Gran pri nagrade "Živojin Žika Pavlović" na 14. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE), saopštila je danas direkcija manifestacije.

Jednoglasnu odluku o dobitniku doneo je žiri koji čine reditelj Goran Marković, slovenački reditelj Klemen Dvornik i glumac Marko Janketić, koji su naveli da "reditelj sa jednostavnom lakoćom filmskog jezika i nenametljivim rediteljskim postupkom otkriva neobičnu, a univerzalnu ljubavnu priču".

Žiri je drugu nagradu "Živojin Žika Pavlović" dodelio Danilu Šerbedžiji za film "Tereza 37", a treću Antoneti Alamat Kusijanović za ostvarenje "Murina".

Specijalno priznanje za režiju dobio je Srđan Dragojević za "Nebesa".

Dobitnica nagrade "Liffe" za najbolju žensku ulogu je Lana Barić za naslovnu rolu u filmu "Tereza 37", dok je priznanje za najbolju mušku ulogu pripalo slovenačkom glumcu Sandiju Pavlinu za ulogu u filmu "San Remo" u režiji Miroslava Mandića.

U selekciji "Divlji film", žiri koji čine reditelji Marko Sopić i Siniša Cvetić i dramaturg Kosta Peševski za najbolju režiju je nagradio Dalibora Matanića za film "Zora" i obrazložio da on "na najbolji način svojom originalnošću i autentičnošću filmskog jezika i vizuelnom estetikom predstavlja upravo ono što se traži u ovoj selekciji".

Gran pri "Radomir Bajo Šaranović" za najboljeg mladog reditelja u selekciji "Studentski film" osvojila je Isidora Ratković iz Sarajeva za ostvarenje "Zašto ne zaplešete?".

Druga nagrada za najboljeg mladog reditelja otišla je u ruke Matiji Lukaču za režiju filma "Polica 21", a treća nagrada Nikoli Vučiniću za ostvarenje "Velika dostignuća".

Nagrade će biti uručene večeras u Narodnom pozorištu u Leskovcu na ceremoniji svečanog zatvaranja Festivala, a nakon projekcije filma "Nečista krv - greh predaka" u režiji Milutina Petrovića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura