Aktuelno iz kulture

Umetnik razbesneo muzej u Danskoj: Prazna platna naplatio 84.000 dolara i nazvao ih "konceptom"

Komentari

Autor: Art Net

29/09/2021

-

14:18

Umetnik razbesneo muzej u Danskoj: Prazna platna naplatio 84.000 dolara i nazvao ih "konceptom"
Umetničko delo pod nazivom "Uzmi novac i beži" - Copyright EPA/Henning Bagger

veličina teksta

Aa Aa

Jedan danski umetnik dobio je na desetine hiljada dolara od jednog muzeja da reprodukuje staru instalaciju. Međutim, on to nije učinio, nego je zadržao novac i svoj čin nazvao "konceptualnim umetničkim delom".

"Take the Money and Run" (Uzmi novac i beži) naziv je umetničkog dela Jensa Haninga, koje doslovno opisuje njegov potez.

Za potrebe aktuelne postavke, Kunsten muzej moderne umetnosti u Alborgu u Danskoj dao je Haningu oko 534.000 kruna, odnosno 84.000 dolara, a prema ugovoru umetnik je trebalo da rekreira instalaciju koja se sastojala iz dve novčanice na slikarskom platnu, a koje su predstavljale prosečan godišnji prihod Austrijanca i Danca.

Međutim, kada su u muzeju otvorili kutiju sa Haningovim delom, pronašli su dva prazna rama. Novčanica nije bilo.  

"Rad je taj da sam im uzeo novac. To nije krađa - to je kršenje ugovora, a kršenje ugovora je deo rada", rekao je umetnik na danskom radiju P1, prenosi Art Net.

Haning je objasnio da je zamislio "Take the Money and Run" kao reakciju na "mizernu kompenzaciju", koju mu je muzej ponudio da ga uključi u postavku. On kaže da bi morao iz svog džepa da plati realizaciju svoja dva ranija rada i da bi tako potpuno promašio samu poentu originala, koji su bili aktuelni u određenom vremenskom trenutku.

"Zašto bismo želeli da izlažemo radove koji govore o Danskoj od pre 11 godina, ili one o odnosima Austrije sa bankarskim sistemom od pre 14 godina?", upitao je umetnik.

Za njega, to je provokacija po sebi. 

"Pozivam druge ljude koji imaju podjednako loše radne uslove kao ja da učine isto. Ako sede na istom us*anom poslu i ne dobijaju novac, dok im se zapravo traži da plate da bi dolazili na posao, neka uzmu kutiju i beže", rekao je Haning.

Muzej za sada igra prema njegovoj zamisli, a Haningovi prazni ramovi izoženi su u okviru izložbe "Work it Out", koja govori o ulozi umetnika na širem tržištu rada. 

Ali kada se izložba okonča u januaru, muzej bi trebalo da dobije svoj novac nazad, kako je predviđeno ugovorom. Međutim, Haning nema nameru da vrati bilo šta.

"Apsolutno želim da dam Jensu pravo da predstavi novi rad, koji je zapravo komentar izložbe koju imamo, ali to nije dogovor koji smo imali", rekao je Lase Anderson, direktor Kunstena u istoj radio emisiji.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura