Aktuelno iz kulture

Umetnica tuži Vatikan zbog krađe grafita, traži 160.000 dolara odštete

Komentari

Autor: AP

26/05/2021

-

11:21

Umetnica tuži Vatikan zbog krađe grafita, traži 160.000 dolara odštete
Umetnica tuži Vatikan zbog krađe grafita, traži 160.000 dolara odštete - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Ulična umetnica Alesija Babrou zahteva od Vatikana 160.000 dolara odštete, zato što su bez njene dozvole izdavali poštanske marke sa jednim od njenih grafita.

Grafit zapravo predstavlja sliku Isusa, koju je u 19. veku naslikao nemački umetnik Hajnrih Hofman, sa njenim umetničkim potpisom - "srcem" na kom piše: "Samo ga koristi". Grafit je naslikala 2019. godine u blizini Mosta Viktorija Emanuela II i kako kaže za Asošijeted pres, nije očekivala da će privući pažnju crkvenih velikodostojnika.

Kada je Vatikan izdao specijalnu poštansku marku o Uskrsu 2020. potpisao je Hofmana, ali ne i Babrou, koja je za njihov potez saznala putem društvenih mreža.

"Nisam mogla da verujem. Mislila sam da je to šala. Šokantno je to što takve stvari ne očekujete od određenih organizacija", rekla je ona.

Mauro Olivijeri, direktor Kancelarije za filateliju i numizmatiku države Vatikan navodno je primetio Alesijin rad dok se vozio mopedom. Za magazin Il Mio Papa izjavio je da se zaustavio na sred ulice, uprkos tome što je zbog toga izazvao saobraćajnu gužvu, samo kako bi fotografisao taj grafit.

Vatikan još nije komentarisao navode Babrou, niti je na sajtu navodi kao autorku tog grafita. Inače, njihove poštanske marke prodaju se po ceni od 1,15 evra i prema pisanju Artribjuna, dosad je odštampano 80.000 primeraka.

Umetnica tvrdi da je pokušala da kontaktira Vatikan i da su joj oni ponudili sastanak sa papom i nekoliko besplatnih marki kao kompenzaciju, ali je ona to odbila. Poslala je tri pisma tražeći da Sveta stolica prizna njen rad, pre nego što je odlučila da ih tuži.

Sudsko saslušanje zakazano je za 7. decembar.

Babrou slika grafite još od 2013. i retko potpisuje svoje radove.

"Ja sam mešavina Marine Abramović i Benksija ili barem tako kažu neki kritičari mog dela. Bilo da je tako ili ne, polaskana sam takvim komentarima", rekla je ona za blog Drago.

Ovo je samo jedan u nizu pokušaja uličnih umetnika da dobiju priznanje za svoj rad, nakon što je najpoznatiji crtač grafita Benksi dobio 2019. dobio slučaj protiv italijanskog muzeja koji je prodavao suvenire zasnovane na njegovim radovima.

"Nisam planirala da tužim Vatikan", kaže Babrou za Il Fato Kvotidijano, ističući da je poznata po tome što dozvoljava besplatnu upotrebu njenih dela, ali ne bez dozvole. "Nažalost, ova priča je veća od mene", dodaje ona.

Komentari (0)

Kultura