Aktuelno iz kulture

Ivan Tasovac biće sahranjen u ponedeljak u Alaji zaslužnih građana

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

16:41

Ivan Tasovac biće sahranjen u ponedeljak u Alaji zaslužnih građana
Ivan Tasovac - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ivan Tasovac, dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije, biće sahranjen u ponedeljak 4. oktobra u 14 sati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, potvrđeno je Tanjugu iz ove ustanove kulture.

Priznati pijanista i upravnik - menadžer, Ivan Tasovac (55), preminuo je iznenada u sredu, 29. septembra, oko 21 sat u svom domu u Beogradu.

Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine. 

"U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovlјeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu i dr. Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja. Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD", podsetili su u ranijem saopštenju Beogradske filharmonije.

Tasovac je pokrenuo i Fondaciju Beogradske filharmonije "Zubin Mehta" 2004. godine, a nakon funkcije ministra kulture i informisanja, koju je obavljao od 2013. do avgusta 2016. godine, Vlada Srbije ponovo ga je imenovala za direktora Beogradske filharmonije 24. januara 2017.

Podsetimo, Beogradska filharmonija posvećuje "voljenom direktoru koncert pod upravom šefa dirigenta Gabrijela Felca", koji je zakazan za večeras, 1. oktobra, od 20 časova na Kolarcu.

"Umesto komemoracije, Beogradska filharmonija se od velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprašta muzikom - za koju je upravo i živeo", objavila je Beogadska filharmonija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu