Aktuelno iz kulture

Premijerom filma "Srećna Nova, Jivu" počeo festival "Sedam veličanstvenih"

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2021

-

16:23

Premijerom filma "Srećna Nova, Jivu" počeo festival "Sedam veličanstvenih"
Festival Sedam veličanstvenih - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentarni film "Srećna Nova, Jivu" reditelja Mladena Kovačevića doživeo je sinoć srpsku premijeru u Kombank dvorani, na otvaranju 17. Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih".

Prema rečima direkcije festivala, ovo je "intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, koji nas vodi nas u Jivu, grad sa 600 fabrika božićnih i novogodišnjih ukrasa, u kojima se Božić i Nova godina proizvode za ceo svet".

Reditelj Kovačević naveo je da je njegovo razmišljanje o ovom filmu je počelo pre nego što je čuo za Jivu i za 600 fabrika.

"Razmišljao sam kako bih voleo da snimim film o Kini, jednostavan film o svakodnevnici običnih ljudi, pod uticajem više stvari i toga što sam voleo da gledam kineske filmove u tom periodu. Prvenstveno me je zanimao život radničke klase... Kada sam čuo za Jivu i fabrike, ta premisa je možda delovala malo problematično jer liči na te kuriozitete savremene Kine, što mene nije previše zanimalo. Ali, s druge strane, ovakvo okruženje je idealno za ovaj film, prvenstveno zato što omogućuje direktniju vezu sa zapadnim gledaocem", navodi Kovačević.

Dodaje da Božić i Nova godina, kao naši najveći intimni porodični praznici, pomažu da to okruženje i fabrike vidimo "ne samo kao mesto gde se nešto proizvodi, već i kao intimne prostore”.

Promo

 

"Mladen je neko ko je zaista duboko posvećen dokumentarnom filmu. Pratio sam njegove radove od onih kojih su bili samo za njega i nas, samo one iz njegovog kruga i za vrlo mali broj ljudi koji je mogao da prati razvoj mladog umetnika. Sa velikim uživanjem smo videli filmove koji su počeli da odlaze na velike svetske festivale, i sa velikom radošću smo dočekali ovaj film koji je zaista jedan od dokumentarističkih hitova prošle i ove godine", istakao je direktor i osnivač festivala Zoran Popović na svečanom otvaranju.

Ovo ostvarenje je svoju svetsku premijeru imalo 2020. godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu.

Iste godine je nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala.

Film je realizovan u okviru "Horopter" filmske produkcije iz Beograda i u koprodukciji sa Francuskom, Nemačkom, Belgijom i Katarom.

Do kraja godine imaće bioskopsku premijeru u Srbiji i Hrvatskoj.

Ovo ostvarenje podržali su Filmski centar i Ministarstvo za kulturu i informisanje Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura