Aktuelno iz kulture

Džim Džarmuš kao likovni umetnik: Reditelj je dve decenije krišom pravio jedinstvene kolaže

Komentari

Autor: Art Net

08/10/2021

-

18:29

Džim Džarmuš kao likovni umetnik: Reditelj je dve decenije krišom pravio jedinstvene kolaže
AP/Evan Agostini - Copyright AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Džim Džarmuš stekao je slavu režirajući neke od najznačajnijih filmova u istoriji kinematografije, ali je manje poznato da je on i talentovan likovni stvaralac. 

U poslednjih dvadeset godina Džarmuš je stvarao jedinstvene kolaže, koji su nedavno sabrni u njegovu prvu monografiju, lakonskog naziva: "Neki kolaži" (Some Collages). 

Reditelj ih je pravio od isečaka iz novina, na kartonu i svi su varijacije na sličnu temu: slavne ličnosti čija su lica grubo zamenjena slikama predmeta, životinja ili fotografijama drugih ljudi. 

Na nekima je samo tekst, pa tako na fotografiji pape, kom nedostaje glava, stoji isečak teksta o Aušvicu. U nekim slučajevima, likovi su ostali bez transplantacije, ali i bez lica. Ivice nisu sečene makazama, nego su grubo iscepljene, a umetnik je otkrio i da u svrhu isecanja koristi vrh prazne hemijske olovke.

Ova dadaistička fotomontaža balansira između zastrašujuće i kul, što je za Džarmuša dobro poznat teren, piše Art Net. 

"Nikad nisam nameravao da uradim bilo šta s njima", rekao je Džarmuš u jednom intervjuu, dodajući da bi bio sasvim zadovoljan i da ih je zadržao samo za sebe. Ipak, rešio je da ih objavi, kako bi video da li će "još nekoga zabaviti". 

Napravio je ogroman broj kolaža, od kojih većinu, sem njega, još niko nije video. 

"Interesantna stvar je što mi oni otkrivaju da je moj proces stvaranja nečega uvek sličan, bez obzira na to da li pišem scenario, snimam film, pišem muziku ili pesmu, ili pravim kolaž. Prvo prikupljam elemente od kojih ću nešto napraviti. Na primer, snimanje filma je samo prikupljanje materijala od kog ćete ga montirati. Kolaž tu proceduru redukuje na minimalnu formu", rekao je reditelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura