Aktuelno iz kulture

To samo u Francuskoj može: Demonstranti tražili otvaranje pozorišta, a onda sprečili održavanje predstava

Komentari

Autor: Art Net

27/05/2021

-

17:27

To samo u Francuskoj može: Demonstranti tražili otvaranje pozorišta, a onda sprečili održavanje predstava
To samo u Francuskoj može: Demonstranti tražili otvaranje pozorišta, a onda sprečili održavanje predstava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni u kulturnim ustanovama širom Francuske dva meseca su protestovali tražeći da im vlasti dozvole rad, a sada, kada su epidemiološke mere konačno ublažene u toj zemlji, blokirali su otvaranje pozorišta zbog toga što njihovi zahtevi nisu u potpunosti ispunjeni.

Nakon više meseci lokdauna u Francuskoj, pozorišta, muzeji i bioskopi 19. maja su konačno dobili zeleno svetlo da ponovo otvore svoja vrata publici, ali je retko ko od zaposlenih slavio.

Prema saopštenju francuske Generalne konfederacije sindikata rada u oblasti umetnosti, 70 do 80 pozorišta širom te zemlje nalazi se pod opsadom revoltiranih demonstranata, čija je lista zahteva poslednjih meseci samo rasla. 

Jedno od pozorišta koje još nije počelo sa radom je Nacionalni teatar "La Kri" u Marseju.

"Primorana sam da otkažem predstave. Nama je nemoguće da radimo pod ovim uslovima", rekla je direktorka tog teatra Mača Makijef za Artnet njuz.

Makijef kaže da je uhvaćena između čekića i nakovnja, uprkos dugotrajnim pregovorima sa štrajkačima.

"Nalazimo se u apsurdnoj poziciji. Želimo da odgovorimo na njihove zahteve, a sa druge strane, ne možemo da blokiramo održavanje predstava, da sprečimo umetnike i radnike u pozorištima da rade posao koji vole", kaže ona.

Traži se: finansijska pomoć, ukidanje odluke o osiguranju...

Protesti su i započeti zbog toga što su radnici kulture želeli da se vrate na posao, ali se u međuvremenu situacija promenila, jer sada demonstranti traže produženje finansijske pomoći za zaposlene na određeno vreme, ukidanje kontroverzne odluke o osiguranju u slučaju nezaposlenosti i veća ulaganja u sredstva za rad.

profimedia

U Francuskoj se, kažu, 70 do 80 pozorišta nalazi pod opsadom revoltiranih demonstranata

Vlada je odgovorila tako što je produžila pomoć do decembra i obećala dodatnih 150 miliona evra podrške, ali prema mišljenju Žislena Gotjea, zamenika sekretara Sindikata umetnika, najveći gubitnici su zaposleni na privremenim i povremenim poslovima kao i frilenseri, koji su izgubili oko 600.000 evra u zaradama od početka pandemije. Takođe, zamera vlastima to što njihove investicije ne idu u otvaranje novih radnih mesta.

"Pred nama je dug put dok se stanje ne normalizuje. Idemo ka katastrofalnoj situaciji i u riziku smo da ćemo izgubiti profesionalce u našoj industriji, koji će potražiti poslove u drugim branšama", kaže on, dodajući da je plan smanjenja osiguranja u slučaju nezaposlenosti ili smanjenog obima posla, nečuven.

Uprkos tome, Generalna konfederacija sindikata rada, koja ne stoji iza protesta, tražila je od demonstranata da "ne blokiraju predstave" i da pronađu drugi način da pregovaraju. 

Neka pozorišta, poput Odeona u Parizu su ih poslušala i sada polako počinju sa radom, ali mnoga su još okupirana. 

"U svakom slučaju, opsada se nastavlja", kaže Gotje.

Komentari (0)

Kultura