Aktuelno iz kulture

Penelope Kruz i Bono Voks: Učinite vakcinu dostupnom svima

Komentari

Autor: Katy Dartford /Euronews

05/05/2021

-

12:31

Penelope Kruz i Bono Voks: Učinite vakcinu dostupnom svima
Penelope Kruz i Bono Voks: Učinite vakcinu dostupnom svima - Copyright EPA/DAVID SWANSON

veličina teksta

Aa Aa

Penelope Kruz, Majkl Šin, Dejvid Ojelovo i Bono Voks pozajmili su glasove likovima nove animirane veb serije, čiji je cilj podizanje svesti o važnosti globalne dostupnosti vakcina.

Animiranu seriju pod nazivom "Pandemica" pokrenula je ONE, globalni pokret za borbu protiv siromaštva i dostupnost zdravstvene nege, čiji je jedan od osnivača upravo frontmen grupe U2.

Pomenuti serijal ima sedam nastavaka, a zvezde su se našle u ulogama različitih likova koji su zaglavljeni u situacijama i oblastima u kojima su sprečeni da dobiju vakcinu, čime se ističe upravo nedostatak doza dostupnih ljudima u mnogim najsiromašnijim zemljama sveta.

U seriji se takođe pojavljuju likovi kojima glasove pozajmljuju Kumejl Nandžijani, Fibi Robinson i Vanda Sajks.

EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Bono Voks

“‘Pandemica’ animira jednostavnu istinu - da to da li ćete dobiti ove spasonosne vakcine ne bi trebalo da zavisi od toga gde živite. Iako mnogi od nas još čekaju svoj red da se vakcinišemo, moramo se posvetiti tome da osiguramo da milijarde ljudi širom sveta ne ostanu na začelju. Ako vakcina nije svima dostupna, pandemija će trajati”, rekao je Bono.

 

Prema rečima, Penelope Kruz, njena je želja da svi oni koji gledaju ovaj animirani serijal podignu sopstveni glas i krenu u akciju kako bi bili sigurni da niko neće ostati na začelju.

“’Pandemica’ je ubedljiva ilustracija nejednakosti širom sveta”, pominje Kruzova.

Ojelovo je i ranije sarađivao na kampanjama organizacije One, a koje su ukazivale na problem siromaštva, rodne neravnopravnosti, edukacije i zdravstvene nege. Ovog puta, pozajmio je glas za čak dva lika. U jednoj od epizoda, a svaka traje oko tridesetak sekundi, Ojelovo igra jednog od trojice planinara koji su dobili paket sa svega dve vakcine.

“Klipovi su kratki, ali zaista odlično nastavljaju da šire priču o važnosti i podizanju svesti o tome koliko moramo biti pažljivi sa virusom i koliko je ogromna potreba da vakcina svima bude dostupna”, istakao je Ojelovo.

Analiza koju je sproveo One ukazuje na podatak da su pet zemalja (Australija, Kanada, Japan, SAD i Velika Britanija) uz 27 članica Evropske unije poručile dovoljno vakcina za imunizaciju celokupnog stanovništva, a da i dalje imaju zalihu od milijardu doza. Taj višak doza može biti dovoljan za vakcinaciju celokupnog odraslog stanovništva Afrike.

U izveštaju potom zaključuju da će se broj umrlih udvostručiti, te da će globalna ekonomija izgubiti čak 7,8 biliona evra ukoliko vakcine ne budu globalno dostupne. 

Animirani serijal "Pandemica" ilustrovao je britanski umetnik Endrju Rae.

“Pošto smo želeli da predstavimo ljude iz različitih krajeva sveta i različitih zajednica, naša glavna preokupacija bila je da izbegnemo stereotipe. Stoga smo i odabrali ove čudne karaktere, kao način da predstavimo raznolikost, a da izbegnemo klišee”, istakao je umetnik.

"Pandemica" je dostupna i u prevodu na francuski, nemački, italijanski, holandski, španski jezik, a može se videti na zvaničnom sajtu i Jutjub kanalu organizacije One.

 

Komentari (0)

Kultura