Aktuelno iz kulture

Ana Grigorović u polufinalu svetskog operskog takmičenja

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

14:45

Ana Grigorović u polufinalu svetskog operskog takmičenja
Ana Grigorović u polufinalu svetskog operskog takmičenja - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Pozorišna rediteljka Ana Grigorović prošla je u polufinale internacionalnog takmičenja operskih reditelja do 35 godina - EOP (Europaićer Opernregie-Preis), saopštilo je Narodno pozorište u Beogradu.

Rediteljski koncept opere "Obrtaj zavrtnja" kompozitora Bendžamina Britna, a koji Grigorović potpisuje zajedno sa scenografkinjom Dunjom Kostić i kostimografkinjom Selenom Orb, ušao je u deset najboljih.

Polufinale ovog značajnog međunarodnog takmičenja iz Visbadena (Nemačka) se održava krajem novembra. Takmičenje "European Opera-directing Prize" prvi put je održano 2001. godine, a nagradni fond za prva tri osvojena mesta iznosi 35.000 evra.

Privatna arhiva

Rediteljski koncept opere "Obrtaj zavrtnja" Ane Grigorović u polufinalu internacionalnog takmičenja  

 

Ana Grigorović je rođena 1987. godine u Beogradu gde je diplomirala (2012) na katedri za Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesorke Ivane Vujić Kominac, poznate rediteljke i donedavno upravnice Narodnog pozorišta.

Završila je interdisciplinarne master studije Teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (2015). Osnovno muzičko obrazovanje iz oblasti klavira, teorije muzike i solo pevanja stekla je 2006. godine u Muzičkoj školi "Mokranjac".

Uveliko je laureat nagrada, kao što je "Hugo Klajn" za najboljeg studenta pozorišne režije u generaciji, "Zoran Ratković" za režiju, Nagrade grada Beograda za umetničko stvaralaštvo mladih za 2009. godinu, nagrade Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u sezoni 2016/17 i pohvale istog teatra za režiju dve opere "Ðani Skiki" i "Na uranku".

U svom plodnom opusu za sobom ima razne predstave u prestonici, kao što su mjuzikl "Inside Out" (Pozorište na Terazijama), drama "Dom Bernarde Albe", opereta za decu "Bastijen i Bastijena" (Narodno pozorište), "Magično popodne" i "Pedeset udaraca" (Atelje 212), "Gozba", "Petar" (Bitef teatar), "Biti" (Ustanova kulture Parobrod), "North Force" (Omladinsko pozorište "Dadov"), "Pet dečaka" (Malo pozorište "Duško Radović")...

Režirala je i pozorištima u drugim gradovima Srbije, a od 2013. je angažovana u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je režirala mnoge obnove operskih predstava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura