Aktuelno iz kulture

Premijera baleta u Narodnom pozorištu: "Alisa", kao podsetnik na moć mašte

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

25/10/2021

-

11:54

Premijera baleta u Narodnom pozorištu: "Alisa", kao podsetnik na moć mašte
Premijera baleta u Narodnom pozorištu: "Alisa", kao podsetnik na moć mašte - Copyright Narodno pozorište Promo/Jelena Janković

veličina teksta

Aa Aa

Balet "Alisa" u koreografiji i režiji Dejana Kolarova, premijerno će biti izveden 25. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu. Balet, inspirisan čuvenim romanom "Alisa u zemlji čuda" Luisa Kerola, nastako je u okviru projekta direkcije Baleta Narodnog pozorišta "Mladi koreografi".

"Predstava je zasnovana na mašti cele naše grupe koja je na njoj radila. Kada sam dobio ponudu za projekat, krenuo sam od toga da je u današnje vreme, zbog svega što nas okružuje, onaj ko ima maštu - srećan čovek", kaže Kolarov, dugogodišnji prvi solista Baleta Narodnog pozorišta.

Kako Kolarov ističe, cilj ovog projekta bio je da se privuče malo drugačija publika u odnosu na onu očekivanu baletsku.


"Za ljude koji ne idu da gledaju balet jer ga ne razumeju, ovo je dobra prilika da ga razumeju, baš zato što imamo dosta teksta koji je nasnimljen", kaže Kolarov, koji ističe i da je za ceo tim proces rada bio zabavan i kreativan.

Narodno pozorište Promo/Jelena Janković

 

Kolarov je u programu za predstavu naveo da nas Luis Kerol "podseća da je sasvim u redu da ponekad provirimo izvan okvira".

"U svetu u kojem je sve besmisleno i u kojem se okviri, ionako, nameću stalno i sa svih strana, najbesmislenije je da ne probamo da se izbavimo. Biti oslobođen i osećati se dobro - to su najskuplje stvari danas. A kako to da postignemo - o tome govori ova predstava. Alisa je devojka koja ima maštu. To je ona zaboravljena moć koju mi guramo u stranu i nazivamo detinjastom, a ona je koristi kako bi upoznala i prihvatila sve delove sebe. Najvažnije je da budemo fer prema sebi", naveo je Kolarov.  

Alisu igra Milica Jević Drndarević, a glas za njen lik daje glumica Vanja Ejdus. Mačak je Slobodan Beštić, Kraljica - Aleksandra Bibić Kolarov, Gusenica - Nikola Bjanko (glas Nenad Stojmenović), Kuvar - Olga Olćan (glas Nikola Vujović), Blizanci - Sanja Ninković i Miloš Kecman (glas Bojana Stefanović i Miloš Đorđević).

Narodno pozorište Promo/Jelena Janković

 

"Mi igrači smo dobili neki novi zadatak. Dejan je izabrao zrele igrače, sa velikim iskustvom, posebno u savremenom baletu. Sa zadatkom smo se suočili postepeno, nije nas odmah bacio u vatru. Ušla sam u salu ne znajući šta me čeka, da ću zapravo nositi predstavu. Postepeno sam shvatala odgovornost, postepeno sam ušla u ozbiljnost cele situacije, što je možda i dobra taktika autora", izjavila je na konferenciji za medije Milica Jević Drndarević.

Igračica i glumica Aleksandra Bibić Kolarov, koja je ujedno i asistenkinja koreografa i reditelja na ovom baletu, rekla je da je "Alisa" predstava "o jednoj osobi, devojci, ženi koja se bori sa svojim demonima, u svom mraku i traži svetlo", a proces rada opisala je kao kreativnu lavinu koja sadrži dramsku umetnost, savremeni ples i scenski pokret.

Kompozitorka je Ana Krstajić, dramaturškinja Mina Ćirić, kostimograf Srđan Perić, scenografkinja Jasna Saramandić i dizajner svetla Milan Kolarević.

Repriza baleta zakazana je za 5. novembar, a program će biti održan uz ograničen broj mesta za publiku, u skladu sa propisanim merama zaštite protiv koronavirusa.

Komentari (0)

Kultura