Aktuelno iz kulture

"Get Up, Stand Up": Mjuzikl inspirisan muzikom i životom legende rege muzike Bobom Marlijem

Komentari

Autor: Euronews

20/10/2021

-

19:41

"Get Up, Stand Up": Mjuzikl inspirisan muzikom i životom legende rege muzike Bobom Marlijem
"Get Up, Stand Up": Mjuzikl inspirisan muzikom i životom legende rege muzike Bobom Marlijem - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Pesme i životna priča legendarnog rege muzičara Boba Marlija inspirisala je novi mjuzikl, koji će se izvoditi na londonskom Vest Endu.

Pod nazivom "Gut Up, Stand Up!- The Bob Marley Musical", ova scenaska priča prati Marlijev put od Jamajke i ulica Kingstona do međunarodne slave koju je stekao, piše Euronews.

Britanski glumac, nigerijskog porekla Arinze Kene (Arinzé Kene) igra muzičara prepoznatljivog po dredovima, ali i karakterističnim pokretima koji su postali njegov zaštitni znak.

"Bobova poruka je bila jedna ljubav. Bobova poruka je bila prihvatanja te univerzalne ljubavi i to je ono što bi zapravo trebalo da i danas svima nama bude veoma važno", kaže glumac, dodajući da je mjuzikl inspirisan Marlijevom muzikom, ali i da se bavi i samim životom legende rege muzike.

Među zvezdama ove muzičko-dramske predstave je i Gabrijela Bruks (Gabrielle Brooks) koja igra Ritu Marli, a koja za Euronews ističe da je poruka mira koju je slao Bob Marli i sada važna, baš kao što je to oduvek i bilo.

"Marli je bio aktivista, naravno, ali on je takođe širio poruke o važnosti ljubavi i jedinstva, zajedništva i nade. I koliko god da je on pevao pobunjeničke stihove,  ponekad samo čujete muziku uz koju jednostavno želite da ustanete i zaplešete. I naša publika to čini, a što je zaista nešto posebno", kaže Bruks.

Bije potrebno šest godina da ovaj mjuzikl "sazri", a onda je sve dodatno zakomlikovala sitiacija sa pandemijom, pa je i premijera odlagana.

Međutim, reditelj Klint Dajer (Clint Dyer) i njegov tim mogu da odahnu jer je mjuzikl konačno postavljen na scenu. Za njih, u pitanju je poruka smirenosti koju mogu da upute u ovim teškim vremenima.

"Mogućnost da damo ovakav komad u ovom trenutku, samo je nastavak onoga što smo oduvek želeli da uradimo. Ali neću poreći ni to da će sada i više ljudi čuti i razumeti ovu priču. I to je zaista fascinantno", kazao je reditelj.

"Get Up, Stand Up!" premijeru doživljava danas na sceni Lyric Theatre u Londonu.

profimedia

Bob Marli preminuo je 11. maja 1981. godine

Ove godine navršilo se i 40 godina od smrti rege muzičara i jednog od najistaknutijih umetnika u istoriji muzike.

Bob Marli je rođen 1945. na Jamajki. Detinjstvo je proveo u siromaštvu, a roditeljski dom je napustio kada je imao 14, kako bi se u glavnom gradu Jamajke Kingstonu posvetio muzičkoj karijeri.

Sa bendom "Vejlers" (The Wailers) prvo je osvojio Veliku Britaniju, a njegov album "Egzodus" (Exodus) iz 1977. godine magazin Tajm je proglasio za album veka.

Preminuo je 11. maja 1981. godine preminuo u 36. godini, a sahranjen je u rodnom selu Najn Majl.

Komentari (0)

Kultura