Aktuelno iz kulture

Srpski "Digitalni svet" najbolji evropski udžbenik za prvake

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2021

-

14:58

Srpski "Digitalni svet" najbolji evropski udžbenik za prvake
Promo Vulkan - Copyright Promo Vulkan

veličina teksta

Aa Aa

Na Frankfurtskom sajmu knjiga, "Vulkan znanje" je osvojilo Zlatnu nagradu za udžbenik "Digitalni svet 1", čiji su autori Gordana Rackov i Arpad Pastor. Priznanje za "Najbolji evropski udžbenik" (Best European Learning Material Awards - BELMA) pripalo im je u kategoriji udžbenika za prvi razred osnovne škole.

U konkurenciji su bili vodeći izdavači iz Nemačke, Švajcarske, Slovenije, Švedske, Italije, Španije, Bugarske i drugih zemalja, a prvi put je učestovala izdavačka kuća "Vulkan znanje".

Nagradu dodeljuju Sajam knjiga u Frankfurtu, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG), a o najboljima je odlučivao međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka za obrazovnu literaturu iz nekoliko evropskih zemalja.

Pobednički udžbenik "Digitalni svet 1" prepoznat je kao inovativan i najbolji evropski udžbenik za osnovno školsko obrazovanje, a nagradu je u ime "Vulkan znanja" primila urednica Milica Cvetinović.

"Ovo je veliko priznanje, potvrda za posvećenost kvalitetu udžbenika koju negujemo od samog početka, ali i dobar način za promociju Srbije, našeg obrazovanja i izdavaštva. Nagrada je podsticaj za naš tim, naše autore, urednike i zaposlene u Vulkanu, zamajac da stvaramo još bolje knjige. Zlatna nagrada svrstala nas je među najbolje evropske izdavače, što je veliko ohrabrenje ne samo za nas, već i za nastavnike i roditelje", izjavila je Nada Osmajić, direktor "Vulkan znanja".

Gordana Rackov i Arpad Pastor iz Kikinde uspeli su da primene višegodišnje iskustvo u radu sa učenicima, a njihov udžbenik se bavi temama iz oblasti informatike i računarstva. Cilj autora bio je da se učenici zainteresuju za novi predmet kroz različite zadatke i igrovne aktivnosti koje će im pomoći da se upoznaju sa osnovama programiranja. Svaka tema i lekcija kreirana je prema uzrastu učenika.

Kroz različite zadatke učenici mogu, samostalno ili uz pomoć odraslih, da nauče kako da bezbedno koriste internet i kako da algoritamski razmišljaju. Pored štampanog, postoji i digitalni udžbenik, koji sadrži 3D animacije, video i audio-zapise, interaktivne testove, obrazovne alate i igre za razvoj različitih kognitivnih veština.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura