Aktuelno iz kulture

Preminuo glumac Radovan Miljanić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2021

-

13:43

Preminuo glumac Radovan Miljanić
Preminuo glumac Radovan Miljanić - Copyright Narodno pozorište

veličina teksta

Aa Aa

Dugogodišnji glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Radovan Miljanić iznenada je preminuo 25. oktobra u 69. godini, saopštio je nacionalni teatar.

Rođen je u Pančevu 24. februara 1952. godine. Glumu je diplomirao 1979. godine  na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića, monodramom "Priče kneza Miškina", po "Idiotu" F.M Dostojevskog.  Predstava je igrana u Podrumu Ateljea 212, Žutom salonu JDP i SKC.

Iste godine, na Sceni "Krug 101" Narodnog pozorišta u Beogradu, (čiji je stalni član postao 1985. godine) imao je svoju prvu premijeru, reč je o predstavi "Za opelo, u red, molim", po tekstu Milana Mitića i u režiji Velimira Mitrovića koji mu je poverio ulogu Bate. 

Tokom dugogodišnje karijere odigrao je više od sto uloga (oko 70 premijera), najviše u Narodnom pozorištu, zatim u SKC, Domu omladine, Zvezdara teatru, Teatru od nule, Pozorištu Ogledalo, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu…

Pre samo nekoliko dana nastupao u Rusiji

Poslednju rolu odigrao je pre samo nekoliko dana, u predstavi Narodnog pozorišta "Vasa Železnova i drugi" koja je s velikim uspehom izvedena 18. oktobra na Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu.

Među značajnija umetnička ostvarenja ubrajaju se uloge, između ostalih, u predstavama "Nenagrađeni ljubavni trud" (Biron), "Priče kneza Miškina" (Miškin), "Solunci govore" (Lisijen Rejn), "Rat i mir" (Verhovenski), "Lenjin, Staljin, Trocki" (Jagoda), "Kako zasmejati gospodara" (Profesor Mirković), "Je li bilo kneževe večere?" (Radulaški), "Sirano de Bereržak" (Le Bre) "Vožd Karađorđe i Knjaz Miloš" (Car Aleksandar), "Gospođa ministarka“ (Teča Panta), "Velika drama" i "Koštana - Žal za mladost" (Hadži Toma).

Više od dve decenije, uz Ljubivoja Tadića (Tesla), igrao je u kultnoj duodrami "Tesla ili prilagođavanje anđela" u kojoj je briljantno tumačio lik novinara Džona Smita. 

Učestvovao je u snimanju pedesetak drama na Radio Beogradu i ostvario zapažene uloge (Vladislav Petković Dis, Branko Miljković, Tomas Mor..). U "Pesničkim vedrinama" TV Beograd tumačio je Milutina Bojića i dve decenije bio stalni učesnik u emisijama Kulturne i Naučne redakcije TV Beograd.

Igrao je u mnogim domaćim serijama i filmovima - "Direktan prenos", "Čavka", "Guča", "Uslovna sloboda", "Život i smrt porno bande", "Rekvijem za gospođu J.", "Izgrednici", "Nečista krv - Greh predaha", "Dara iz Jasenovca", "Tajne vinove loze", "Vikend sa ćaletom", "Urgentni centar"…

Tumačio je glavne uloge u filmovima Vladimira Mančića koji su osvojili mnoge nagrade na festivalima kratkomeražnog filma.

Retko je govorio za medije, a u jednom intervjuu, objavljenom pre skoro dve decenije u pozorišnom listu "Ludus", na pitanje šta za njega danas, posle toliko odigranih uloga, predstavlja izazov, rekao je: "Nešto što podrazumeva drugačiji pristup ulozi ili komadu, što do sada nisam radio... Ne pripadam glumcima koji planiraju uloge ili imaju zacrtano šta sad moraju da igraju. Vaspitavan sam u drugom duhu: da su predstava i pozorište mnogo važniji od glumaca, nas koji treba da učestvujemo u tome. Nisam u pozorištu zbog sebe, nego zbog pozorišta".

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura