Aktuelno iz kulture

Zbog tragedije na snimanju filma Aleka Boldvina, serija "Novajlija" ima novo pravilo o upotrebi scenskog oružja

Komentari

Autor: CNN, Euronews Srbija

27/10/2021

-

07:17

Zbog tragedije na snimanju filma Aleka Boldvina, serija "Novajlija" ima novo pravilo o upotrebi scenskog oružja
Zbog tragedije na snimanju filma Aleka Boldvina, serija "Novajlija" ima novo pravilo o upotrebi scenskog oružja - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Novo pravilo o upotrebi scenskog oružja koje podrazumeva zabranu takozvanog "živog" oružja važiće na snimanju popularne policijske televizijske serije "Novajlija" (The Rookie), prenosi CNN.

Porodukcija ABC je tokom vikenda, naime, obavestila celokupnu ekipu koja učestvuje u stvaranju ove serije, a u kojoj glavnu ulogu tumači Nejtan Filion, da je doneta hitna odluka koja će se ubudućnosti primenjivati nakon tragedije koja se dogodila 21. oktobra na snimanju filma "Rust".

U pismu, s potpisom kreatora serije Aleksija Houvlia, precizira se da je do ove promene došlo pošto je na snimanju ubijena direktorka fotografije Halina Hačins i ranjen reditelj Džoel Soza, te da će se na snimanju "Novajlije" koristiti replike pištolja koje ispaljuju plastične kuglice (airsoft guns) kako bi se maksimalno smanjio rizik od povređivanja na setu.

Printscreen

Od vikenda novo pravilo na snimanju policijske serije "Novajlija"

"Bezbednost naše glumačke ekipe, ali i celokupnog tima koji se nalazi na setu je najvažniji, a svaki rizik je zapravo preveliki rizik", ističe se u pismu i navodi, između ostalog, i to da će se maksimalno koristiti potencijali savremene tehnologije i mogućnosti specijalnih efekata.

Podsetimo, Alek Boldvin je vežbao izvlačenje revolvera iz futrole, nakon čega ga je uperio u kameru tokom probe na setu filma "Rust" kada je oružje opalilo i pogodilo u grudi direktorku fotografije.

Iz zvaničnih dokumenata, za sada je poznato i to da je Boldvinu scenski pištolj predao pomoćnik reditelja Dejv Hals uz reči da je oružje "hladno", što u filmskom žargonu znači da nije napunjen i da je bezbezdan. Istraga je i dalje u toku i do sada niko nije niti optužen niti zatvoren zbog fatalnog incidenta koji se dogodio na ranču Bonanza Krik u blizini Santa Fea.

Tanjug/AP/Jim Weber

Alek Boldvin nekoliko sati nakon što je na probi snimanja za film "Rust" usmrtio Halinu Hačins i ranio Džoela Souzu

Tragedija na snimanju ovog vesterna ponovo je pokrenula pitanje opravdanosti upotrebe oružja na setovima, a među prvima se oglasila i sestra tragično preminulog Berendona Lija (upucan na snimanju "Vrane" 1993) koja je istakla u razgovoru za Hollywood reporter da se zalaže za potpunu zabranu oružja na snimanjima.

"Nema razloga da se pištolji više pune ćorcima ili bilo šta slično. To bi trebalo da bude protivzakonito", napisao je na Tviteru i Kreg Zobel, glumac i reditelj, koji stoji, između ostalog iza hvaljene serije "Mer iz Istauna".

U međuvremenu je pokrenuta i peticiju na onlajn platformi za peticije change.org.

"Moramo da se postaramo da se ovakva tragedija, koju je bilo moguće izbeći, više nikad ne ponovi. Nema izgovora da se tako nešto desi u 21. veku. Pravi pištolji više nisu potrebni u filmskoj produkciji. Nisu ovo rane devedesete kad je Brendon Li ubijen na isti način. Promena mora da se desi pre nego što izgubimo još života", napisao je višestruko nagrađivani filmadžija Bandar Albulivi u opisu peticije.

On je poseban poziv uputio Aleku Boldvinu da "iskoristi svoju moć i uticaj u holivudskoj industriji da se zabrani pravo oružje na filmskim setovima".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura