Aktuelno iz kulture

Koliko je zaista predviđeno da košta "Rust": Otkrivena plata Aleka Boldvina, ali i drugi troškovi produkcije

Komentari

Autor: Hollywood Reporter

04/11/2021

-

18:11

Koliko je zaista predviđeno da košta "Rust": Otkrivena plata Aleka Boldvina, ali i drugi troškovi produkcije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Magazin Hollywood Reporter dobio je uvid u nacrt budžeta produkcije filma "Rust" sa Alekom Boldvinom u glavnoj ulozi, na čijem je snimanju 21. oktobra tragično nastradala direktorka fotografije Halina Hačins. 

Prema toj dokumentaciji, producenti filma planirali su da sebi isplate plate u iznosu od ukupno 650.000 dolara, 7.913 dolara namenili su za platu oružarke Hane Gutjerez Rid, a 350.000 dolara za slučaj da nešto pođe naopako.

Stručnjaci koji su analizirali nacrt kažu da je reč o tipičnoj raspodeli za neki film tog budžetskog ranga. Inače, ranije je objavljeno da je predviđeno da film košta 7.279.305 dolara. 

"Rekao bih da bi snimanje ovog filma bilo otežano, ali ne bih rekao da bi spektakularno propalo. Nisam samo siguran zašto im je bilo potrebno da izdvajaju troškove za šest producenata. Sudarali bi se jedni s drugima da su stvarno bili na setu, ali ni to nije nečuveno", rekao je izvor koji nije imenovan za Hollywood Reporter.

Prioriteti filmadžija

Snimanje filma "Rust" započeto je početkom oktobra, a Filmski centar Novog Meksika najavio je projekat 6. oktobra, navodeći da će na filmu raditi 75 ljudi (filmska ekipa iza kamera), 22 glumca i 230 statista.

Plan budžeta filma "Rust" ne predstavlja stvarne troškove produkcije, nego samo planirana izdvajanja, ali pruža uvid u prioritete filmadžija, pre nego što je snimanje prekinuto 21. oktobra, na dan smrti direktorke fotografije Haline Hačins.

Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

 

Boldvin je trebalo da zaradi 150.000 dolara kao glavni glumac, a njegova produkcijska kuća "El Dorado" uzimala bi nadoknadu od 100.000 dolara, što je prema oceni sagovornika magazina, skroman iznos, ako imamo u vidu da njegovo ime privlači i finansijere, kao i distributere filma.

Boldvin je radio i na scenariju, i to bez ikakve nadoknade. 

Među drugim producentima su Alen Čenej i Rajan Donel Smit (Thomasville Pictures), koji su planirali da uzmu naknadu od 150.000 dolara, kao i Nejtan Klinger i Rajan Vinterstern (Short Porch Pictures). 

Met DelPijano, koji je Boldvinov menadžer i menadžer reditelja Džoela Souze, takođe je kao jedan od producenata trebalo da dobije 150.000 dolara, a Andžul Nidžam trebalo je da dobije 100.000 dolara.

Ekipa je potvrdila da su producenti koji su svakog dana bili na setu bili Klinger, Vinterstern i Nidžam. Izvor blizak produkciji tvrdi da niko od njih još nije podigao svoje nadoknade.

Pored producenata, menadžerka filmske produkcije Gabrijel Pikl, u čijoj nadležnosti su bili zapošljavanje kadra, raspodela budžeta i nadgledanje produkcije, trebalo je da zaradi 96.198 dolara.

Souza, koji je ranjen kada je Boldvinov pištolj opalio, trebalo je da zaradi 221.872 dolara za režiranje filma, Hačins bi dobila 48.945 dolara, a prvi asistent reditelja Dejv Hols, 52.830 dolara.

Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

 

Pored 7.913 dolara koje je trebalo da zaradi oružarka Hana Gutjerez Rid, producenti su namenili 7.469 dolara za "oružarsku ekipu", 17.500 dolara za iznamljivanje oružja i 5.000 dolara za municiju.

Iako plata Gutjerez Rid deluje malo, ako imamo u vidu koliku odgovornost njen posao nosi, stručnjak kog je konsultovao magazin Hollywood Reporter kaže da za film koji se pravi pod ugovorom Međunarodne alijanse scenskih radnika prvog razreda, namenjen filmovima čiji budžeti iznose između 2,75 miliona i 7,5 miliona dolara, to nije neuobičajeno.

Ostali troškovi navedeni u budžetu za specijalne efekte uključuju rušenje helikoptera po ceni od 6.000 dolara i 5.000 dolara za vatromet. 

Novac za konje i veprove

Poput oružja, dobro obučeni konji i stoka u kadrovima filma, sastavni su deo vesterna, a to ga čini i komplikovanijim za snimanje. U budžetu je naveden iznos od 126.702 dolara za životinje i njihove trenere, uključujući 12.000 za glavne konje, 1.000 dolara za štene i 1.250 dolara za nekoliko veprova.

profimedia

 

Rasprava oko hotelskih soba za scenske radnike naterala je snimatelje da odu sa seta onog jutra kada je Hačins smrtno pogođena, a plan budžeta otkriva da je 25.000 dolara izdvojeno za smeštaj samo petoro producenata, dok je 95.200 planirano za 21 osobu iz filmske ekipe.

Budžet ne prikazuje povraćaj poreza koji bi produkcija dobila od države Novi Meksiko, koja nudi podsticaje filmadžijama i umanjenje troškova od 25 do 35 procenata.

Planirano izdvajanje za postprodukciju iznosilo je 235.144 dolara, što sugeriše da su planirali prikupljanje još sredstava, kako bi završili film. Važno je istaći da planom nije predviđena polisa osiguranja, koja bi pokrila troškove u slučaju da film ne bude završen, a koja obično košta oko dva odsto budžeta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura