Aktuelno iz kulture

"Zelena čoja Montenegra": Priča o prijateljstvu na sceni Beogradskog dramskog pozorišta

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2021

-

17:04

"Zelena čoja Montenegra": Priča o prijateljstvu  na sceni Beogradskog dramskog pozorišta
Premijera predstave "Zelena čoja Montenegra" - Copyright Slaven Vilus

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Zelena čoja Montenegra", nastala po motivima istoimenog romana Moma Kapora i Zuka Džumhura, a u režiji Nikite Milivojevića, imaće premijerno izvođenje na sceni Beogradskog dramskog pozorišta u utorak, 9. novembra u 19 sati, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Beogradskom dramskom pozorištu.

Reč je o koprodukciji Teatra na Krstu sa Grad teatrom Budva i Gradskim pozorištem iz Podgorice, a predstava je prvo prikazivanje imala na ovogodišnjem izdanju festivala Grad teatar.

U Beogradu će biti upriličena i pretpremijera 8. novembra, a zakazana su izvođenja i za 10, 14. i 15. novembar.

U predstavi igraju Miloš Pejović, Dejan Ðonović, Emir Ćatović/Božidar Zuber, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Ivan Tomić, Milorad Damjanović, Ivan Zablaćanski i Stefan Radonjić.

Slaven Vilus

Iz predstave "Zelena čoja Montenegra"

Ljiljana Kapor je u obraćanju novinarima naglasila da su "Zelenu čoju Montenegra" njen pokojni suprug Momo Kapor i Zuko Džumhur pisali kombinujući fikciju i istorijske činjenice, kao priču o neobičnom prijateljstvu između knjaza Nikole i u bici na Vučjem dolu zarobljenog Osman paše.

"Imali smo sjajnu premijeru u bajkovitom krajoliku manastira Stanjevići i jedva čekam da tu dimenziju pozorišta ožive glumce na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Nikita Milivojević je uspeo da u predstavu ugradi tu nesvakidašnju dimenziju prijateljstva između knjaza Nikole i Osman paše. Moma i Zuko su imali baš takvo priajteljstvo" kazala je Ljiljana Kapor.

Tanjug/Sava Radovanović

Ljiljana Kapor

Kako je naglasila Moma i Zuko su napisali scenarijo za film "Zelena čoja Montenegra" koji spletom okolnosti nikada nije snimljen.

"Taj scenario se zagubio... Dve godine nakon Zukine smrti 1989. godine, Moma je našao delove tog scenarija, i počeo da istražuje po arhivima detalje o Boju na Vučijem dolu... Kazao mi je da je pisao knjigu kao da mu Zuko diktira. Tako je nastala knjiga koju je Momo potpisao i Kukovim imenom", kazala je Kapor.

Glumac Andrija Kuzmanović igra Osman pašu u predstavi "Zelena čoja Montenegra" i, kako kaže, nikada nije učestvovao u sličnom pozorišnom procesu.

"Intimno sam vezan za ovaj komad jer je Momo Kapor moj omiljeni pisac. Nikada me nisu umarale njegove knjige. Žao mi je što ga nisam upoznao. Nikita je napravio poseban svet u kojem smo mi učestvovali uz priliku da radimo sa kolegama iz Crne Gore. Jedva čekamo da igramo u Beogradu", kazao je Andrija.

Slaven Vilus

Andrija Kuzmanović u komadu "Zelena čoja Montenegra"

On je naglasio da je da su mnogi ljudi koji su ga pratili u pozorištu kazali da je to do sada njegova najsloženija uloga.

"Pokušao sam da nađem atmosferu predstave u sebi i nisam brzao kao što imam običaj. Ključna tačka Osman paše je pomirenje sa sopstvenim životom. Njega nije bilo briga kada će da umre jer je umeo da živi i uživa u tom vremenu koje mu je preostalo. Prijateljstvo sa knjazom Nikolom je poseban deo njegovog života", dodao je Kuzmanović.

Reditelj predstave Nikita Milivojević ističe da se odlučio za režiju predstave "Zelena čoja Montenegra" jer je između ostalog istoimeni roman pročitao za jednu noć.

Tanjug/Sava Radovanović

Nikita Milivojević: Imao sam dobar osećaj oko postavljanja predstave

"Imao sam dobar osećaj oko postavljanja predstave i upustio sam se u to. Roman izgleda kao da je u jednom dahu napisan. Priča je na granici mogućeg i fikcije i to mesto me baš najviše inspiriše za stvaranje mojih predstava. Mešanje vremena i prostora u romanu mi se posebno učinilo zanimljivim, a naročito prijateljstvo između knjaza Nikole i Osman paše u kojem je kao u ogledalo preslikano Momovo i Zukino prijateljstvo", kazao je Milivojević i dodao da je prostor manastira Stanjević bio jako inspirativno mesto za nastajanje pozorišta.

"Zelena čoja Montenegra“ ovog meseca započinje svoj život i na festivalima regiona. Predstava je u zvaničnoj selekciji 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala "Bez prevoda", koji se održava u Užicu, a izvođenje je zakazano za 7. novembar.

"Zelena čoja Montenegra" će biti izvedena i u okviru regionalnog pozorišnog festivala "RUTA" na sceni "Kamernog teatra 55" u Sarajevu (BIH) 12. novembra. Gostovanje predstave je najavljeno i na "Susretima pozorišta/kazališta" u Distriktu Brčko (BIH), za 22. novembar.

Predstava će u Podgorici biti premijerno izvedena u petak, 10. decembra, a reprizno igranje zakazano je za dan kasnije.

Komentari (0)

Kultura