Aktuelno iz kulture

Predstava "Pomirenje" u klubu Dragstor u Beogradu: Kako malo po malo popraviti svet

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

22:07

Predstava "Pomirenje" u klubu Dragstor u Beogradu: Kako malo po malo popraviti svet
Predstava "Pomirenje" u klubu Dragstor u Beogradu: Kako malo po malo popraviti svet - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predstava “Pomirenje” francuske kompanije "Martin na plaži" (“Collectif Martine a la plage”), koju su izveli njeni koautori Johan Švartvager i Bertrand Deportere, odigrana je večeras u klubu Dragstor u Beogradu u okviru međunarodne manifestacije Noć cirkusa (La Nuit du Cirque), u organizaciji Cirkusfere.

Švartvagerov i Deportereov neobični pedesetominutni performans, kojim oni, kako navode, "pokušavaju da malo po malo poprave svet", ispraćen je sa velikim interesovanjem domaćih i stranih posetilaca svih uzrasta.

U "Pomirenju" žongler Švartvager pokušava da raspleše svet, da kroz herojski, ali apsurdni čin probudi i uteši Deportereove fotografije, dok fotograf pomno posmatra prostor.

Publika je bez daha pratila trikove koje je Švartvager izvodio i ispratila ih burnim aplauzima.

Žongliranje slamom i zemljom, sa druge strane, kao i povremene dosetljive replike izazvale su erupciju smeha, naročito kod najmlađih posetilaca.

Ova priča o mogućnosti pružanja utehe kroz umetnost nagrađena je gromoglasnim aplauzom i povicima afirmacije.

Noć cirkusa organizuje “Territoires de Cirque” uz podršku Francuskog Ministarstva kulture i u saradnji sa Francuskim institutom, Circostradom i “circusnextom”.

Prema rečima organizatora, ove godine se ona realizuje sa idejom igre sa daljinom, svemirom, vazduhom i slobodom, koja “želi ponovo pronaći sebe, umetnike i publiku i mogućiti cirkulisanje predstava, deljenje vrednosti popularne i predane umetnosti cirkusa, koja će hraniti našu znatiželju.”

Više od 80 kulturnih organizacija i ustanova povezano je sa ovim trećim izdanjem, koje će predstaviti više od 200 događaja širom Evrope, s posebnim naglaskom na Francusku.

Regionalna turneja kolektiva "Martin na plaži" realizovana je uz podršku regionalnog programa podrške izvođačkim umetnostima u jugoistočnoj Evropi "Teatroskop", Francuskog instituta u Parizu, Beogradu i Zagrebu, Centra-Val de Loire i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura