Aktuelno iz kulture

Snaga i moć ljubavi: "Lepotica i zver" premijerno na sceni Kombank dvorane

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2021

-

18:22

Snaga i moć ljubavi: "Lepotica i zver" premijerno na sceni Kombank dvorane
Snaga i moć ljubavi: "Lepotica i zver" premijerno na sceni Kombank dvorane - Copyright Pozorište mladih Novi Sad

veličina teksta

Aa Aa

Predstava za decu "Lepotica i zver", nastala po motivima čuvena bajke i u režiji Miloša Jagodića, premijerno će biti izvedena 12. decembra u Kombank dvorani u susret novogodišnjim praznicima.

Tekst potpisuje Stevan Koprivica, jedan od traženijih dramskih pisaca, na osnovu bajke Šarla Peroa, koja je imala više verzija u vidu igranih filmova, TV serija i animiranih ostvarenja Dizni produkcije.

Višeslojna priča fantazije za decu i odrasle govori o snazi snova i moći ljubavi u odnosu na materijalne vrednosti, zbog čega je izuzetno aktuelna i danas.

Smeštena u Francusku u doba Luja 14, sa raskošnim kostimima, drama je napisana u duhu "Tri musketara" Aleksandra Dime, a Koprivica je pre dve decenije pisao upravo i dramatizaciju navedenog romana za pozorište "Boško Buha".

Poznati dramaturg, između ostalog, pisao tekst za mjuzikl "Sa druge strane jastuka" prema hitovima Bajage, koji se u režiji Juga Radivojevića igra u Pozorištu na Terazijama, kao i dramatizaciju romana "Zelena čoja Montenegra" Mome Kapora, reditelja Nikite Milivojevića za scenu Beogradskog dramskog pozorišta.

Lepota u ljudskoj duši i srcu

"Preobražaj koji doživljavaju glavni likovi budi pomisao da ništa nije onako kako površno izgleda na prvi pogled, i da ćemo pravu lepotu otkriti samo ako se suštinski bavimo ljudima", rekao je reditelj Miloš Jagodić, koji je najmlađoj publici poznat po komadima "Začarana pahuljica" i "Suncokreti", koje se uspešno igraju nekoliko sezona u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

"Univerzalne poruke čine ovu bajku neprolaznom, a to je - da je prava lepota u ljudskoj duši i srcu, a ne u spoljašnjem izgledu, da svako mora da nauči da voli, ali i da zasluži tuđu ljubav, da prava ljubav postoji i opstaje bez obzira na razlike", istakao je Jagodić.

Glumica Kristina Savkov, koja tumači ulogu Emanuele Belmon - lepotice, prvi put će zaigrati u predstavi za decu.

"Ljubav je ono što menja svet i čini da bude mesto vredno da se u njemu boravi. Lepotica, kao simbol čistote i lepote, učini da zver, kad skine masku, pokaže ko je on u stvari - princ u svakom smislu", analizirala je glavna glumica sadržaj drame za decu, dodajući da je rad na predstavi bio  čaroban.

Pozorište mladih Novi Sad

 

Uloga Zveri, kasnije princa, poverena je iskusnom glumcu Slobodanu Ninkoviću iz Novog Sada.

"Čovek, Bartolomeo Senžan, biva zarobljen u telu Zveri i njegova ljudskost vremenom je polako bledela. Prihvativši sebe kao Zver, polako je zaboravljao svoju ljudskost, sve do dolaska Emanuele, devojke koja je u njemu, uprkos njegovom zverskom ponašanju, uspela da pronađe zrno ljudskosti i da ga natera da probudi čoveka u sebi", opisao je čuvenog anti-junaka Ninković.

Kako on kaže, i ovde se ističe jedna od važnijih životnih filozofija da ne sudimo o drugima prema njihovom izgledu, već da otvorimo srce i vidimo ono najbolje u drugima, uz naravno neizbežnu ljubav, koja uvek nađe svoj put.

Za njega, kao glumca bilo je zanimljivo istraživati i tražiti zver u sebi, kao i traženje onih finih emocija, ali i put preobražaja od Zveri do čoveka.

Ostale uloge u predstavi tumače - Saša Stojković, Aleksa Ilić, Jelena Galović, Marina Cinkockin, Saša Latinović, Ema Stojanović, Ivan Ðurić i Danilo Milovanović.

Komentari (0)

Kultura