Reflektor

Svi za jednog, jedan za sve: "Tri musketara" premijerno 14. novembra u Kombank dvorani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2021

-

15:00

Svi za jednog, jedan za sve: "Tri musketara" premijerno 14. novembra u Kombank dvorani
Svi za jednog, jedan za sve: "Tri musketara" premijerno 14. novembra u Kombank dvorani - Copyright Jovana Semiz

veličina teksta

Aa Aa

Potpuno novu verziju dobro poznatog dela "Tri musketara", glumačka trupa "Pozorišta mladih" iz Novog Sada premijerno će izvesti 14. novembra u 20 sati na sceni Kombank dvorane u Beogradu.

Ovo će biti druga predstava koju će glumačka ekipa ovog pozorišta izvesti na sceni kultne dvorane, nakon što su se prvi put u tome okušali februara 2020. godine u veoma dobro prihvaćenoj i posećenoj predstavi "Kosa", nastaloj po kultnom antiratnom filmu Miloša Formana.

U predstavi autorke Aleksandre Glovacki i u režiji Darijana Mihajlovića će se pojaviti neki od mladih glumaca koji su se već svojim glumačkim umećem dokazali na sceni Kombank dvorane, kao što je Aleksa Ilić (Atos), ali i Danilo Milovanović (Portos) i Slobodan Ninković (Aramis).

Darko Radojević pojaviće se na sceni kao Dartanjan, Kristina Savkov kao Konstanca, a Slavica Vučetić kao Milejdi De Vinter. Kardinal Rišelje je Saša Latinović, a Luja 13 oživeće Miloš Macura.

Kad su Musketari pisani, već je bilo prošlo par vekova od vremena kad se odvija radnja romana. Godina 1607, daleko je od francuske revolucije, daleko od ideala slobodnog građanstva, ali iz svakog napisanog retka urla i vrišti poklič individualne slobode. 

Portos, Atos i Aramis su pojedinci, odbegli i odbačeni od uniform nosti, kako ih i sam Aleksandar Dima opisuje, čista suprotnost totalitarnom i uniformnom ponašanju kraljevih gardista. Od malih nogu, kada se pri setim svog prvog utiska o musketarima, setim se njihovih osobenosti. Portosovog hedonizma, Atosove promućurnosti i Aramisove arogancije.

"Razmišljam koliko li je jednom vitezu moralo biti zbunjujuće da se posle odrastanja na herojskim pripovestima i junačkim pesmama, u kojima hrabrost i vrlina po pravilu pobeđuju, susretne sa spletkama, sa manipulatorima i pokvarenjacima - uobičajenom dvorskom svitom sva ke vlasti. D‘Artanjana je spasila sreća, jer je njegov prvi zadatak bio da zaštiti poštenu kraljicu koja se našla u opasnosti. O tome je ova priča. Kako se dalje probijao kroz život, o tome neka govore neke druge priče", ističe autorka predstave Aleksandra Glovacki.

Mihajlović ističe da oni više ne veruju da je rat odgovor, veruju da je život negde drugde i da ne žele više da ga propuštaju.

"Zato i mislim da su ovi dani provedeni u nesvakidašnje lepom radu u novosadskom Pozorištu mladih, upravo vredni tih ot krića jednog mi od najdražih romana iz detinjstva. Otkrića da je krilatica: `Svi za jednog, jedan za sve!`, zapravo priča o poštovanju jedinke koja samo onda kad se potvrdi kao individualac, može da po mogne svima. Prvo budi ti, a onda budi deo većine. Uvek i samo tim redom", dodaje reditelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura